Startpagina Paarden

Stal van het Hof gaat voor vosschimmels

Een vijftiental jaren geleden zijn Jurgen Van den Bergh en Els Wulteputte uit Waasmunster begonnen met het houden van trekpaarden. ‘Stal van het Hof’ is dus een vrij jonge fokkerij. In zijn jeugd was Jurgen actief als ruiter in de Landelijke Rijverenigingen, maar zijn hart bonsde het meest voor het trekpaard, in het bijzonder voor vosschimmels. Hij droomt er nu van om een fokkerij uit te bouwen met alleen maar vosschimmels. “Ik doe het voor de unieke kleur en omwille van het geringe aanbod”, aldus Jurgen.

Leestijd : 2 min

Op dit ogenblik staan er 5 trekpaarden op stal, waarvan 3 volle merries: 2 vosschimmels en 1 bruinschimmel. Verder is er een goedgekeurde vosschimmelhengst en één vosschimmelveulen.

Wie zijn die paarden?

Het eerste trekpaard is Lotte van het Hof, bruinschimmel, 11 jaar (Buffalo van ‘t Kraayenhof – Elien van Euverbraeke). Daarna volgt Sabrina van Schermershoek van Vlaams-Brabant, vosschimmel, 11 jaar (Tijn van de Vliegert – Sara van ’t Witveld). Katinka van Scherpwijk, vosschimmel, 10 jaar (Zeus van Rupelmonde - Vera van de Klaverhoeve) staat ook bij Jurgen op stal en ook Vic van ’t Maeshof, goedgekeurde vosschimmelhengst, 4 jaar (Unik de Licherau – Ylia van de Zaaidijk). ten slotte heeft hij ook nog Kitty van het Hof, vosschimmel, 1 jaar (Milo van Luchteren – Katinka van Scherpwijk). Deze Kitty van het Hof heeft nog een volle broer, Thor van het Hof. Hij is eveneens een vosschimmel, maar werd verkocht naar het buitenland.

Activiteiten

En wat doen ze met de paarden? “Enerzijds nemen we met onze paarden deel aan jaarmarkten en prijskampen. Anderzijds kan men bij ons terecht voor het huren van een huifwagen of een paardentram. Dat kan zowel voor feestelijkheden, verenigingen als voor al wie zin heeft in een ritje. We blijven uiteraard verder timmeren aan de uitbouw van onze fokkerij”, besluit Jurgen.

Iedereen van het gezin is enthousiast en doet mee. Jurgen: “De een is natuurlijk wat meer actief dan de andere. De oudste, Jelle, wil voor hoefsmid leren en helpt graag mee voor de keuring. Evert, de tweede, is meer voor de koets. Jens, de derde, helpt graag mee, net als hun kleine broertje Enzo. Ik vind het belangrijk dat ze het graag doen, want anders blijft het niet duren. Ook mijn vrouw Els Wulteputte is begaan met de paarden.”

BL

Lees ook in Paarden

Tegen een dubbele wereldtitel is geen kruid gewassen

Paarden Een grote verrassing is de uitslag van de Landbouwleven Paard van het Jaar-verkiezing, editie 2022, niet. Ondanks de stevige concurrentie leek het immers reeds op voorhand een uitgemaakte zaak dat de BWP’er King Edward met deze bekroning aan de haal zou gaan.
Meer artikelen bekijken