Agribex 2021: netjes afgehandeld

De geannuleerde beurseditie Agribex 2021 werd netjes afgehandeld door de organisatie.
De geannuleerde beurseditie Agribex 2021 werd netjes afgehandeld door de organisatie. - Foto: TD

Een beurs zo kort voor aanvang annuleren is voor niemand fijn, noch voor de organisator, noch voor de standhouder, noch voor de bezoeker. Het levert bovendien ook heftige reacties op.

Nu, ruim een maand later, hebben we ons oor te luisteren gelegd bij organisator Fedagrim en de beursvoorzitter om te weten hoe de afhandeling verloopt.

Vrij snel werd gestart met de terugbetaling van de kaarten die in voorverkoop zijn verkocht. Bij exposanten zat dit nog wel behoorlijk op niveau, maar merkbaar was dat de individuele bezoeker toch langer aarzelde om toegangstickets aan te kopen in 2021.

50% terugbetaald

Fedagrim had aan zijn exposanten vooraf gezegd dat wanneer van overheidswegen de beurs na 1 november 2021 geannuleerd zou worden ze 50% van het inschrijvingsgeld zouden terugbetalen. Dat heeft de beursorganisatie ook gedaan. Hierbij moet men wel opmerken dat de overheid met zijn coronamaatregelen nooit Agribex heeft geannuleerd. Er konden begin december geen binnenevenementen met meer dan 200 aanwezigen plaats- vinden, maar handelsbeurzen (zoals Agribex) konden nog steeds door- gaan. Het moet gezegd worden, toen de annulering van Agribex 2021 werd aangekondigd, was er ook niet de juiste sfeer om een succesvolle beurs te organiseren. Eerder hadden al exposanten afgehaakt. Fedagrim gaf ook aan dat ze naar hun ‘moreel compas’ hebben gekeken en begrip richting zorg en maatschappij wilden tonen.

Nog extraatjes

Naast voornoemde terugbetaling is nog meer gedaan voor de ingeschreven exposanten. Alle kosten die Brussels Expo (de beurslocatie) aanrekende, zijn door Fedagrim betaald en hebben zij niet op de individuele beursexposant terecht laten komen. Zo kan iedereen met een propere lei een volgende beurseditie aanvatten.

Uiteindelijk is er nog een derde ‘commerciële geste’ gedaan. Exposanten die ingeschreven waren voor de geannuleerde editie ontvangen een kortingsbon voor een volgende editie. Afhankelijk van de standoppervlakte komt dit neer op een waarde van ongeveer 20% van het standgeld.

Fedagrim concludeert dat zij met een beperkte kassa op deze wijze toch klantvriendelijk willen zijn. Er wordt wel eens gezegd dat exposanten ondernemers zijn en dat die het gewoon zijn om risico te nemen. “Wel wij hebben het verhaal van risico nemen willen vertalen naar risico delen”, aldus eventcoördinator Alain Vander Cruys. Hij geeft aan dat de federatie niet kan tussen komen in de individuele kosten die beursdeelnemers gemaakt hebben op vlak van transport, standenbouw, personeel,... maar hij voelt zich met de uitgewerkte oplossingen comfortabel om richting een volgende beurs te gaan.

Agribex 2023

Agribex-beursvoorzitter, Tim Aerts, geeft aan dat momenteel de focus ligt op Agribex 2023. “Bijna wekelijks wordt de (inter)nationale beurskalender gewijzigd door annuleringen of verplaatsingen. Naar een andere datum zoeken of alternatief evenement zou op de dag van vandaag enkel voor meer onzekerheden en vragen zorgen. Daarom focussen we nu op editie 2023!”

Tim Decoster

Verder in Agribex 2021

Meest recent

Meest recent