Startpagina Actueel

Van varkenshouderij naar... konijnenkwekerij

Biedt de slechte conjunctuur in de varkenshouderij een kans voor een omschakeling naar konijnenkwekerij? “Wie interesse heeft, kunnen we op alle vlakken helpen”, aldus Wouter Van Assche.

Leestijd : 2 min

Tussen de varkenshouderij en de konijnenkwekerij zijn er gelijkenissen: zeug-big en voedster-jongen, kunstmatige inseminatie, dracht, meerdere worpen per jaar... om maar enkele te noemen.

Samen investeren

“Wie de omschakeling wil maken, bieden we graag ondersteuning en expertise, onder meer op het vlak van stalconcept, voederleveranciers, dierenarts, bedrijfsmanagement...”

Of het tot een integratie zoals in de varkenshouderij komt? “Zelf hebben we nog geen konijnenkwekerijen in eigendom, maar we sluiten op dat vlak niets uit. We denken eraan om dat te gaan doen, zeker omdat de investering in nieuwe huisvesting heel groot is. Eventueel zijn er mogelijkheden om samen te investeren en dan ook betere prijzen af te spreken”, aldus Wouter Van Assche.

Vandaag is de zelfvoorzieningsgraad van de sector slechts 20%. Het overgrote deel van het konijnenvlees dat bij ons wordt geconsumeerd, wordt ingevoerd of de konijnen zelf. “Er bestaat dus vandaag nog een opening van 80%. Laat ons dat deel in Vlaanderen zelf opvullen. We hebben de knowhow in huis, we staan bekend voor onze grote kwaliteit. Ik doe dan ook een warme oproep aan varkenshouders om hierover ernstig na te denken.” De omschakeling van rundveehouderij naar konijnenkwekerij ligt dan weer moeilijker, maar is ook niet totaal onhaalbaar.

Maar eerst is er de Week van het Konijn. “Je hebt believers en non-believers. Die laatste groep ga je nooit overtuigen. Tussenin zit een grote grijze massa die te weinig aan konijn denkt, deels om dat de ruimte in het schap voor konijn heel beperkt is.”

LV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken