Startpagina Paarden

Sterk Vlaams kampioenschap

Reeds voor de 14e maal trok de crème van de Belgische trekpaarden naar Aalst voor het Vlaams kampioenschap. In een zeer gemoedelijke en toch competitieve sfeer kwamen een 150 paarden in de ring onder een bevredigende belangstelling. Nieuw was dat de jury hun plaatsing becommentarieerde.

Leestijd : 4 min

In de trekpaardenwereld draait er zeer veel rondom traditie. En dat is heel mooi. Toch vond de organisatie dat het tijd werd om wat meer toelichting van de jury te verkrijgen omtrent de plaatsing. Als deelnemer of als toeschouwer weet je hierdoor meer, leer je ervan, zonder dat je het daarom mee eens hoeft te zijn. Het geeft toch verheldering en het dient gezegd te worden: het was telkens muisstil als de toelichting werd gedaan. Het is een initiatief dat sterk geapprecieerd werd.

Jonge hengsten

Bij de hengstveulens waren er 2 reeksen die telkenmale gewonnen werd door Dominique Van Riet uit Londerzeel. De eerste reeks was weggelegd voor Lowie van ’t Sparrenhof (v. Matteo van ’t Rietenhof ) en de tweede door Bas van ’t Rietenhof, eveneens een zoon van Matteo. Mateo van ’t Rietenhof, de nationaal kampioen van 2013, tekende met afstand voor de meeste nakomelingen en domineerde duidelijk de jonge hengstenreeksen. Bij de hengsten van 2 jaar ging de reeksoverwinning naar Amador van de Boterhoeve (v. Milo van Luchteren) van Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde. Amador liet zich ook verdiend als kampioen kronen van de jonge hengsten.

Goedgekeurde hengsten

Dominique Van Riet was terug aan zet bij de driejarige hengsten met Fideel van Roetaert, terug een zoon van Matteo van ’t Rietenhof. Bij de vijfjarigen was Amigo van Strijtem van Vlaams-Brabant (eigenaren Alain Moreels en Jan Smits) toch duidelijk de beste. In het kampioenschap was het geen opgelegde keuze. De jury nam zijn tijd om tot een weloverwogen beslissing te komen en kwam na rijp beraad uit voor de jeugdige verschijning van Amigo. Hij mag zich het komende jaar de Vlaamse kampioen noemen.

Jonge merries

De eerste twee reeksen werden opgeëist door gouwgenoten. Fenna van ’t Mereland (v. Iwan van het Rijkelhof) van Daniël Lammens uit Mere en Noblesse van de Parelhoeve, dochter van de Max, de Vlaamse kampioen van vorige jaar. Deze laatste heef Marniq, Elize en Virgini van Buggenhout uit Aaigem als eigenaar. Ook Mabelle van de Boterhoeve (v.: Matteo van ’t Rietenhof) van de familie Imschoot en halfzus Laura van de Puipaert, gefokt door Jan Jonckheere uit Beernem en nu eigen aan Dominique Van Riet, kregen een gouden medaille mee. Laura werd later op de dag de kampioene van deze leeftijdscategorie.

De zegedrift van Dominique Van Riet was nog niet over. Ook bij de tweejarige merries kaapte ze twee reeksen weg met Elza van Vollezele van Vlaams-Brabant en Collet van ’t Sparrenhof, dochters van haar kampioenshengst Matteo. De andere twee reeksen kwamen op naam van Kitty van de Route (v. Mathador van de Bouwhoeve) van Leon en Koen Zwaenepoel uit Ichtegem en Stien van ’t Molenhof van Vlaams-Brabant (v. Matteo van ’t Rietenhof) van Jonas Houman uit Merchtem. Collet van ’t Sparrenhof werd als kampioene aangewezen.

Merries zonder veulen

Bij de driejarige merries kregen we drie reeksen. Kelly van de Fonteine (v. Menzo van de Heirhoeve) van Benjamin Kusé uit Bazel, Agri Lotte van de Boterhoeve (v. Milo van Luchteren van de familie Imschoot, en Aline van de Route (v. Mathador van de Bouwhoeve) van opnieuw Zwaenepoel waren hierbij de winnaressen.

De merries van vier jaar was een kleine reeks die gewonnen werd door Sara van Ramsdonk van Dominique Van Riet en dan weet je al direct ook wie de vader is : Matteo van ’t Rietenhof.

Bij de vijfjarige zegevierde in een eerste reeks Mischa van Luchteren (V.: Bonarius van ’t Zand) van Stal van Doorselaere uit Drongen en in een tweede de zeer mooie Maya van ’t Hengelhof van de familie Smeers uit Helchteren.

Bij de 6-7 jarigen was het de beurt aan thuisspeler Johan Vereertbrugggen uit Opwijk om te winnen met zijn Evita van ’t Costershof (v. Iwan van Wooldink), waarbij de jury vond dat ze er nog nooit zo goed bij stond. Dat zou later ook blijken want ze bekroonden Evita met de kampioenstitel.

Bij de oudere merries wonnen de veelwinnares Luna van Luchteren van Stal van Doorslaere, Veerle van de Spoorweg van Didier Van Hoorebeke uit Oosteeklo en Tosca van de Steenhoven van Theofiel Gabriëls uit Stabroek.

Merries met veulen

Bij de vierjarige merries kwam Jana van ’t Hengelhof (v. Mathador van de Bouwhoeve) van Steve Smeers aan de kop omwille van haar zeer goede, vlotte stap.

Bij de vijfjarige kwam de zege niet in het gedrang voor Valerie van de Spoorweg (v. Matteo van ’t Rietenhof) van Didier Van Hoorebeke voor haar – zoals de jury het omschreef – mooi verdiep en droog beenwerk.

Lelie van Luchteren (v. Bonarius van ’t Zand) van Stal van Doorselaere was de beste bij de zesjarige merries en bij de zevenjarige was het Loret van ’t Roetaart van Louis Fierens uit Emblem die aan het langste eind trok.

Bij de oudste reeksen waren de overwinningen voor merries van dezelfde fokstal van Philip Joos uit Lippelo: Ariana van ’t Bos (Eig. Marc en Kris Polet uit Torhout) en Paula van ’t Bos van de familie Verdoodt.

In dit zeer spannend kampioenschap ging de fel bestreden titel naar Steve Smeers.

Bij de loten won het lot van van Herman De Greeff uit Elewijt. Meer foto’s? www.landbouwleven.be.

Eric Lievens, speaker

Foto’s: Alfons Maes

Lees ook in Paarden

Fokkerij van Issegem (fam. De Paepe) in Balegem

Paarden Met de bedoeling om minder bekende fokkers van het Belgisch trekpaard hun verhaal te laten doen, trokken we naar het landelijke Balegem bij de familie De Paepe. Vlak naast de lokale stokerij Van Damme ligt de fokkerij van Issegem. Op de laatste Nationale Prijskamp behaalden ze met hun lot van 3 merries een tweede plaats in het kampioenschap bij de loten.
Meer artikelen bekijken