Startpagina Pluimvee

Bevestigd: België is zonevrij voor vogelgriep

Het was nog even wachten op de resultaten van de eindscreening in Bocholt, maar het FAVV maakte zonet bekend dat de eindscreening in de zone Bocholt afgerond is met een gunstig resultaat.

Leestijd : 2 min

Het gunstig resultaat betekent dat beperkingszone Bocholt in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 februari zal opgeheven worden. Daarmee verdwijnt de laatste beperkingszone in ons land en gelden vanaf zondag enkel nog algemene maatregelen voor heel België. Het is wel belangrijk alert te blijven voor mogelijke besmettingen.

De afgelopen 2 weken heeft Sciensano 8 nieuwe besmettingen bij wilde vogels vastgesteld, meer bepaald in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen (Limburg), Brasschaat (Antwerpen), Gent (Oost-Vlaanderen) en Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant). De teller van het aantal besmette wilde vogels voor dit vogelgriepseizoen staat al op 48. Op de website van het FAVV vind je een overzicht van alle gevallen bij wilde vogels.

Besmette wilde vogels

Ook elders in de Europese Unie blijft het vogelgriepvirus stevig rondwaren: de afgelopen weken zijn er bijna 450 nieuwe besmettingen geregistreerd, zowel bij gehouden pluimvee/vogels als bij wilde vogels. Het hoge aantal besmettingen bij wilde vogels toont aan dat het virus daar nog veelvuldig circuleert.

Op de website van het Instituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe), het Europese referentielaboratorium voor aviaire influenza, krijg je een recent overzicht van de besmettingen in Europa.

Het gevaar van besmetting schuilt voornamelijk in contact van pluimvee met besmette wilde vogels. Met de opgelegde maatregelen kunnen we dit gevaar proberen te vermijden. Pas ze daarom strikt toe.

De ophokplicht blijft gelden in het hele land, ook voor particulieren!

Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

DGZ - SN

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken