Startpagina Actueel

Liquiditeit onder druk door energieprijs: minister Crevits overlegt met de sector

Net als elke Vlaming de stijgende kosten voor energie in de portemonnee voelt, zorgt die energiefactuur ook voor extra kopzorgen voor de landbouw, niet in het minst voor onze glastuinbouw- en sierteeltbedrijven. Minister Crevits liet in de commissie Landbouw weten dat ze in overleg gaat met de sector.

Leestijd : 2 min

Het was voorzitter Bart Dochy die de ongunstige situatie voor de Vlaamse glastuinbouw- én de sierteeltsector op de agenda van de commissie Landbouw zette.

De impact van de stijgende energieprijzen op onder meer de glastuinbouwer is bijzonder groot. Gelukkig konden heel wat telers de gasprijzen vastklikken in langlopende contracten.

Dat verschilt uiteraard echter van bedrijf tot bedrijf in functie van gewas, teeltperiodes, technische uitrusting, energiecontracten, eventuele doorrekening in de prijzen van groenten en planten... “We hebben het hier in deze sector over bedragen tot een paar honderdduizenden euro’s per maand aan aardgas voor glastuinbouwbedrijven”, antwoordt Vlaams minister Hilde Crevits. “We zijn in overleg met de sector om oplossingen op korte en lange termijn te zoeken.”

Cashflowprobleem

Voor glasgroenten zou er geen acuut rendabiliteitsprobleem zijn.

“Er stelt zich wel een belangrijk cashflowprobleem. Bedrijven moeten voor ze hun producten kunnen verkopen sterk investeren in zaken zoals substraat, planten, bemesting, energie... Dit moeten ze allemaal voorfinancieren. Alle sectoren ondervinden momenteel ook indirecte effecten via de prijsstijging van kunstmest, verpakkingsmateriaal...” Volgens de sector zou naar schatting 10% van de bedrijven een cashflowprobleem hebben.

Ook is de meerkost van energie zo hoog dat deze onmogelijk in de prijs kan wordend doorgerekend.

“Nu al is er een rem op de verkoop, omdat bloemen duurder worden. Deze telers draaien momenteel een behoorlijk maandelijks verlies, waardoor het bedrijfskapitaal in gevaar komt”, aldus Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken