Startpagina Actueel

Protealis behaalt de Belgische top met hun eerste sojavariëteiten

Protealis is een jong start-up bedrijf van VIB en ILVO dat zaden ontwikkelt van eiwitrijke gewassen, die aangepast zijn om te groeien in een Europees klimaat. Na een succesvolle registratie zijn hun eerste 2 sojaboonvariëteiten onmiddellijk opgenomen in de Belgische lijst van topvariëteiten.

Leestijd : 2 min

Europa is voor zijn aanvoer van eiwitrijke gewassen, zoals soja, grotendeels afhankelijk van import. Dit legt een grote druk op het ecosysteem en er is een groeiende vraag naar een meer duurzame, en lokale, productie van plantaardige eiwitten.

Peulgewassen zijn een belangrijke bron van eiwitten

Peulgewassen zijn een uitstekende kandidaat - ze zijn een belangrijke bron van eiwitten en kunnen worden geteeld zonder extra stikstofbemesting dankzij hun unieke symbiose met bodembacteriën.

Vanwege hun bodemverbeterende eigenschappen zijn peulvruchten ook een waardevolle aanvulling op de gewasrotatie. Jammer genoeg gedijen de sojavariëteiten die tot op heden beschikbaar zijn niet goed in onze lokale bodem en klimaat. Het doel van Protealis is eiwitrijke gewassen met een hoge opbrengst te ontwikkelen die goed zijn aangepast aan ons klimaat en aan de behoeften van de plaatselijke landbouw.

Artemis en Hermes: goddelijke variëteiten

ILVO publiceert elk jaar een beschrijvende en aanbevelenswaardige rassenlijst van voedergewassen en groenbedekkers. De rassen krijgen een score op basis van vergelijkende proeven, die hun agronomische waarde weerspiegelt. De lijst stelt landbouwers in staat objectief een ras te kiezen dat aan specifieke landbouwbehoeften voldoet.

Na een succesvolle registratie werden de eerste officiële sojavariëteiten van Protealis, Artemis en Hermes, opgenomen in de lijst van best presterende Belgische rassen. Met een verhoogde gemiddelde eiwitopbrengst per hectare tot wel 15% ten opzichte van het competitiegemiddelde, heeft Protealis een vliegende start genomen.

Internationale ervaring ter ondersteuning van de ambitie van Protealis

De nieuw benoemde bestuursleden David Buckeridge en Marc Ballekens, en hun internationale ervaring in zaadbedrijven, zullen een belangrijke rol spelen in de positionering van Protealis als een belangrijke speler in duurzame eiwitproductie.

Zowel David Buckeridge als Marc Ballekens verdienden hun strepen in de internationale zaad industrie. "De ervaring die zij meebrengen zal enorm helpen om ons snelle groeitraject in de markt te faciliteren", zegt CEO Benjamin Laga. De markt voor vlees- en zuivelvervangende producten is booming.

Soja levert tot 46 gram eiwitten per 100 gram, waardoor het een logisch gewas is voor Protealis. Het kweken van variëteiten die goed aangepast zijn aan het Noord-Europees klimaat zal zorgen voor een lokale bevoorrading voor zowel direct gebruik in voedseltoepassingen als voor duurzame diervoeding.

Met de toevoeging van 2 gerenommeerde bestuursleden kan deze jonge start-up zijn potentieel in de plantaardige eiwitmarkt verkennen en zijn ambitie waarmaken.

Lieven Vancoillie-VIB

Lees ook in Actueel

PIBO-campus toont beloftevolle akkerbouwrassen

Granen Op de proefveldrondgang van PIBO-campus in Tongeren bezochten we de rassenproeven wintergerst en -tarwe en het suikerbieten- en cichoreiperceel. Er was ook aandacht voor het Leader-project ‘Bouwen aan een betere bodem’ en voor het Platteland Plus-project ‘Hier groeit uw brood’.
Meer artikelen bekijken