Startpagina Buitenland

Buitenland

Buitenland

“Als Oekraïne verliest, dan loert er een wereldoorlog om de hoek”

Actueel Landbouwjournalist Iurii Mykhailov en landbouwer Tom Van Goey zijn het erover eens: ze hadden nooit gedacht dat de oorlog in Oekraïne zo lang zou duren. Twee jaar nadat Poetin zijn troepen de opdracht gaf om het land langs verschillende kanten aan te vallen, lijkt vrede echter nog niet in zicht. “Het Westen moet Oekraïne steunen, want Poetin heeft ook Europese landen op zijn verlanglijstje staan.”
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

25 miljoen koffieboeren halen onvoldoende inkomen

Momenteel brengt de waardeketen koffie zo’n 200 miljard dollar per jaar op. Echter, 25 miljoen koffieboeren uit 50 ontwikkelingslanden halen er geen leefbaar inkomen mee, aldus de Internationale Koffie-organisatie (ICO) en staat te lezen in MO (Mondiaal nieuws) op 27 februari.

Bayer ziet klachten over onkruidverdelger Roundup verder stijgen in VS

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft het aantal aanklachten in de Verenigde Staten in verband met de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup zien stijgen. De teller staat nu op 48.600, bijna 6.000 meer dan in oktober, meldt het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019.

Macron tegen besparing landbouw op Europese top

Het zou ‘onaanvaardbaar’ zijn dat de Europese Unie het vertrek van het Verenigd Koninkrijk compenseert met minder budgettaire middelen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron voor aanvang van de Europese top over de nieuwe meerjarenbegroting betoogd. Ondanks het hardnekkige verzet van Nederland en andere 'zuinige' landen ontwaart hij niettemin "een weg naar een akkoord".

Meest gelezen

Boeren protesteren opnieuw tegen stikstofbeleid Nederlandse regering

In Den Haag protesteren boeren woensdag opnieuw tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. Een paar duizend boeren hebben zich verzameld op de Koekamp, naast het Malieveld, zo bericht de Nederlandse openbare omroep NOS. Farmers Defence Force, de organisator van de bijeenkomst, rekent op de komst van zo'n 7.500 boeren.

Crofter Stephen Varwell: “Diversificatie verhoogt het inkomen”

Stephen en zijn vrouw Rachel leven samen met hun zoon John en dochter Anna op hun croft. In hun omgeving zijn er rond de 400 crofters. Vele crofts worden gerund door enkele mensen, ‘crofters’, maar er zijn er weinigen die het doen op hun manier. “Wij spelen bijvoorbeeld in op diversificatie op de croft. Onze croft is misschien erg klein in vergelijking met andere grotere bedrijven, maar we hebben ook een hele reeks activiteiten op de croft.”

Schapen houden in Schotland: “We vormen het landschap, maar verdienen er niet volledig onze boterham mee”

Als je één fenomeen kan toeschrijven aan Schotland, dan is het wel crofting. In de Schotse Hooglanden en Eilanden is dit systeem van grondbezit uniek te noemen. Geen enkele croft is hetzelfde. Sommigen hebben enkel een croft, anderen diversifiëren met een weverij of toerisme. Ook de grootte varieert. Maar één ding hebben alle crofters met elkaar gemeen: je kan er geen volledig inkomen mee verdienen.

Alvie en Dalraddy Landhuis in Schotland: 5.400 ha behouden door elke vierkante meter te benutten

Wie het weidse landschap ziet, met een riant landhuis omringd door schapen, meren en bos, denkt vaak niet dat er een heus businessmodel achter schuilt. Bij sommige Schotse landhuizen is dat echter wel het geval. De Alvie en Dalraddy landhuizen bijvoorbeeld, die samen een oppervlakte hebben van 5.400 hectaren, bundelen hun krachten om een inkomen te genereren uit toerisme, waaronder vakantiehuizen en veldsporten, energieproductie en... landbouw.