Alvie en Dalraddy Landhuis in Schotland: 5.400 ha behouden door elke vierkante meter te benutten

Veeteelt

Wie het weidse landschap ziet, met een riant landhuis omringd door schapen, meren en bos, denkt vaak niet dat er een heus businessmodel achter schuilt. Bij sommige Schotse landhuizen is dat echter wel het geval. De Alvie en Dalraddy landhuizen bijvoorbeeld, die samen een oppervlakte hebben van 5.400 hectaren, bundelen hun krachten om een inkomen te genereren uit toerisme, waaronder vakantiehuizen en veldsporten, energieproductie en... landbouw.

Rosebrae Farm in Schotland: Het loonwerk helpt ons de winter door

Granen

In het glooiende Schotse Elgin ligt Rosebrae Farm, een succesvol loonwerkerbedrijf dat gekoppeld is aan een gemengd landbouwbedrijf. Bill en Sarah Beaton startten het bedrijf op in 1991 met slechts één tractor en het groeide uit tot een bloeiend bedrijf met 11 tractoren en 10 man personeel. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Het loonwerk is nodig, omdat de veehouderij niet altijd een goed inkomen genereert “Bovendien komt er een jongere generatie loonwerkers aan die ons werk afneemt door een lagere prijs te vragen.”

Mike Martin runt het bedrijf met zijn 2 zonen, waaronder Ali.

Garguston Fam in Schotland: Prebasispootgoed, granen en vleesvee zorgen voor evenwichtig bedrijf

Akkerbouw

Schotse kwaliteit, daar gaan Mike Martin en zonen Ali en Johnnie voor. In hun bedrijf, Garguston Farm, telen ze aardappelen van prebasispootgoed, hebben ze een mooi areaal granen en zorgt vee voor een aangename variatie. “Als de ene tak in het bedrijf het laat afweten, dan kan het andere die wel opvangen”, is de redenering van Ali. “Je moet je handen vuil willen maken, anders begin je niet aan landbouw.”

Schapen zijn al sinds de Romeinse tijd in het Verenigd Koninkrijk en zijn enorm belangrijk door hun wol, vlees, melk en huiden.

Schotland: Hoe schapen, vee en brexit het landschap vormen

Buitenland

Schotland, een regio die bekend is vanwege Loch Ness, de kilt en zijn prachtige kastelen. Maar... ook om zijn whiskey, haggis en geweldig lamsvlees. Het landschap is wijd gestrekt, en wordt gekenmerkt door kleine ‘villages’, maar nog veel meer schapen en meren. Het is een opmerkelijk uitgestrekte en unieke regio, als je het vergelijkt met het volgebouwde België. De Schotse landbouw kan je dan ook met niets anders vergelijken. In een artikelreeks wil Landbouwleven zijn lezerspubliek onderdompelen in de wondere landbouwwereld van Schotland.

Over de eerste negen maanden van het jaar daalde de totale palmolieproductie van Sipef met 10,4 procent.

Plantageholding Sipef verwacht verlies

Buitenland

De Belgische plantageholding Sipef, vooral actief in palmolie, voorspelt dit jaar een verlies. Dat blijkt uit een tussentijdse verklaring van de groep uit Schoten.

Europa denkt na over vernieuwd bosbeleid

Buitenland

Op de Europese landbouwraad van volgende week wordt nagedacht over een bosstrategie na 2020. “Bossen zijn als ecosysteem van cruciaal belang voor het aangenaam van uitdagingen op het vlak van groene economie, klimaatneutraliteit, nulverontreiniging, biodiversiteit, plattelandsgebieden...”

Nederlandse boeren nemen Den Haag in.

Duizenden boeren protesteren in Nederland

Buitenland

In Nederland zijn duizenden boeren in Den Haag voor een demonstratie op het Malieveld. Organisator Agractie verwacht 10.000 boeren, van wie er ruim 2.000 met hun landbouwvoertuig komen. Het protest leidde, zeker in de ochtendspits, tot extra drukke wegen. De boeren demonstreren omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving.

Volgens de klimaatactivisten verbruikt de industriële landbouw enorme hoeveelheden energie.

Klimaatactivisten blokkeren toegang tot chemische meststoffabriek in Duitsland

Akkerbouw

Zo'n 600 leden van verschillende collectieven en organisaties uit de sociale en klimaatbeweging hebben maandag in de buurt van het Duitse Hamburg de toegang tot een chemische meststoffabriek van de multinational Yara geblokkeerd. Onder de deelnemers was ook een honderdtal Belgen. De actie stelde de rol van industriële landbouw in de klimaatcrisis aan de kaak. Dat heeft het organiserende Free the Soil laten weten.

Zuid-Korea bevestigt eerste haard van varkenspest

Varkens

Zuid-Korea heeft de Afrikaanse varkenspest vastgesteld in het land. In Paju, een stad aan de grens met Noord-Korea, zijn vijf varkens dood aangetroffen die met het virus waren besmet. Dat meldt een verantwoordelijke bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Landbouw. "Op dit ogenblik is het te vroeg om te zeggen dat dit uit het noorden komt."

Sinds januari zijn er in het land al 83.329 branden ontstaan. Dikwijls zijn ze veroorzaakt door landbouwers of rundveehouders die meer land willen.

Bolsonaro verbiedt kappen en verbranden ten behoeve van de landbouw

Buitenland

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft woensdagavond laat een decreet ondertekend waarmee hij voor zestig dagen het kappen en verbranden ten behoeve van de landbouw verbiedt. Onder stijgende binnenlandse en internationale druk wil hij zo de verveelvoudiging van de bosbranden in het Amazonegebied indijken.

Het onderzoek gaf volgens het OM zicht op geldlopers en ondergrondse bankiers die vermoedelijk crimineel geld naar de Nederlandse aardappel- en uiensector laten stromen.

"Nederlandse aardappelhandel vatbaar voor witwassen"

Buitenland

Nederlandse Aardappel- en uienhandelaren zijn volgens het Openbaar Ministerie vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro's af bij Nederlandse handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. In de periode 2014 tot begin dit jaar is bijna 150 miljoen euro aan contant geld door Nederlandse aardappel- en uienhandelaren aangenomen, meldt het OM.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan (l) en voorzitter van CEJA Jannes Maes (r)

Jannes Maes herkozen als voorzitter CEJA

Buitenland

Jannes Maes uit Aalter werd vorige week opnieuw verkozen tot voorzitter van CEJA, de Europese koepel voor jonge land- en tuinbouwers. De jonge landbouwer is sinds 2017 al voorzitter van CEJA, maar zal nu met een nieuw team van ondervoorzitters het beleid uitstippelen voor de periode 2019-2021. Jannes zet zich al jaren in voor de belangenverdediging van jonge land- en tuinbouwers in België en Europa.

Meer cannabisteelt verwacht in Zuid-Europa komende twee jaar

Akkerbouw

Het Canadese Canopy Growth, een van de grootste kwekers van medicinale cannabis ter wereld, gaat flink investeren in Europa. In de komende twee jaar trekt het bedrijf meer dan 100 miljoen euro uit voor nieuwe productiefaciliteiten in Italië, Spanje of Griekenland. In die landen is veel zonneschijn wat gunstig is voor het kweken van wiet.

Australië versoepelt visa voor jongeren die in landbouw willen werken

Economie

Australische landbouwers kampen met een nijpend tekort aan personeel. Daarom versoepelt de regering de zogenaamde "working holiday" visa, waarbij jongeren hun vakantie combineren met een job op het veld. Ze mogen onder meer een jaar langer blijven en ook in meer regio's werken. Vorig seizoen kregen bijna 2.500 Belgen zo'n visum.

Varkenspestepidemie is, na in Bulgarije, ook in China in opmars

Varkens

De Afrikaanse varkenspest dook vorige week al op in Bulgarije, terwijl het land aan een 133 kilometer lange afsluiting langs de grens bouwt na de uitbraak in Roemenië. Ook in China maakt de varkenspest slachtoffers. Zondag zijn er meer dan 38.000 varkens afgemaakt in een poging om de varkenspest in het land in te dijken. China is de grootste producent van varkensvlees wereldwijd, maar kampt met een snel uitbreidende variant van de Afrikaanse varkenspest.

Duitsland maakt 340 miljoen vrij voor door droogte getroffen landbouwers

Droogte

De Duitse regering maakt 340 miljoen euro vrij voor schadevergoedingen aan de landbouwers die te lijden hebben onder vier maanden van een onuitgegeven droogte. Die droogte bedreigt door heel het land het voortbestaan van 10.000 landbouwbedrijven, aldus de regering. De federale overheid voorziet tussen de 150 en 170 miljoen euro, de deelstaten moeten in het resterende bedrag voorzien.

Argentijns minister voor Landbouwindustrie Luis Etchevehere (centraal), Duits federaal minister voor Voedsel, Landbouw en Consumentenbescherming Julia Klockner (rechts) en de minister van Landbouw van de Verenigde Staten Sonny Perdue tijdens de G-20 landbouwtop in Buenos Aires op 28 juli 2018.

Landbouwministers G20 roepen op tot open multilaterale handel

Buitenland

De ministers van Landbouw van de G20 roepen op tot een “open multilaterale handel”. Zo hopen ze de honger de wereld uit te helpen, nu de mondiale vraag naar voedingswaren toeneemt. De landbouwministers sloten zaterdag in Buenos Aires een twee dagen durende top af.

Voordeel halen uit de oprukkende stad

Buitenland

Is er straks nog platteland? Steden dijen uit. Daarbij duwen stadsontwikkelaars de groene gordels verder en verder weg. De leefbaarheid van de stad lijdt daaronder. Stadslandbouw moet oplossingen bieden. “Eén van onze klanten is een Chinese vastgoedontwikkelaar, die verplicht is om voedselproductie te voorzien in zijn stadsuitbreidingsplannen”, illustreert Meiny Prins, CEO van tuinbouwtoeleverancier Priva.

Landbouw in Polen en Baltische staten kreunt onder droogte

Granen

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft woensdag gewaarschuwd voor "aanzienlijke verliezen" bij de graanoogst door droogte. De regering zoekt naar mogelijkheden om de getroffen landbouwers te steunen. De sector wordt getroffen door droogte en ongewone hitte. De Baltische buurlanden lijden ook. Letland kondigt donderdag mogelijk de noodtoestand af, aldus het agentschap BNS.

Duitsland veroordeeld voor nitraat in grondwater

Akkerbouw

Het Europees Hof van Justitie heeft Duitsland veroordeeld omdat de regering te weinig heeft gedaan om het nitraatgehalte in het grondwater terug te dringen. De nitraatvervuiling komt vooral door het gebruik van kunstmest in de landbouw in het grond- en oppervlaktewater terecht.