Opinie: Geïmporteerde stikstof

Uw stem

De Vlaamse regering tilde het gevoelige stikstofdebat over het kerstverlof. Ondertussen verschenen er de laatste weken heel wat interessante opinies over deze kwestie. Ook Luc Vankrunkelsven wil graag zijn mening kwijt.

Een conflict van veehouders en andere landbouwers leidde al tot 22 doden in Tsjaad.

Minstens 22 doden bij geweld tussen veehouders en landbouwers in Tsjaad

Buitenland

Bij gewelddadige confrontaties tussen veehouders en landbouwers in Tsjaad zijn zeker 22 doden gevallen. Dat hebben de lokale autoriteiten op 8 augustus bekendgemaakt.

Aankomst van een lading fokzeugen van Choice in China.

Het Jaar van het Varken wordt voortgezet

Varkens

Volgens de Chinese astronomische kalender eindigde op 24 januari 2020 het Jaar van het Varken. Voor de Chinese varkenshouderij stopte het echter niet die dag. Het afgelopen jaar waren de varkensprijzen er ontzettend hoog door de problemen in de voorgaande jaren. Door een tekort aan varkensvlees profiteerde eigenlijk heel de wereld mee. Europa, Amerika en Brazilië pikten hun graantje mee. Nu de Chinezen terug op kruissnelheid zijn om hun varkensvlees zelf te produceren, kunnen deze vleesexporterende landen zich maar beter focussen op de eigen markten of uitkijken naar andere afzetmogelijkheden.

Brazilië, de grootste producent van koffie ter wereld, produceerde dit jaar ruim een kwart (+27%) meer dan in 2019.

Brazilië produceert recordhoeveelheid koffie

Actueel

Brazilië, de grootste producent van koffie ter wereld, voorziet voor dit jaar een recordproductie van 63,08 miljoen zakken van 60 kg. Dat is ruim een kwart (+27 %) meer dan in 2019, zo maakte Conab bekend, een agentschap van het Braziliaanse ministerie van Landbouw.

Kipster is bezig met Veggs, waarbij er een geheel plantaardig ei wordt gemaakt.

Kipster is Duurzaamste Bedrijf van Nederland 2020

Pluimvee

Tijdens het online event van Stichting Nederland CO2 Neutraal riep de jury Kipster uit tot het ‘Duurzaamste Bedrijf van Nederland 2020’. Meer dan 60 bedrijven stelden zich kandidaat.

Overal, buiten in het zuidoosten, ligt de productie hoger.

Franse wijnproductie gestegen

Akkerbouw

De Franse wijnproductie zou dit jaar uitkomen op 45 miljoen hectoliter. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder en 1 procent hoger dan het voorbije vijfjarig gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van het Franse ministerie van Landbouw.

Het virus gaat dood door koken of bakken.

Braziliaanse kip met coronavirus gevonden in China

Pluimvee

In de Volkskrant staat vandaag, 14 augustus, een kort interview met Wim van der Poel te lezen over de veiligheid van Braziliaanse kip waarop het coronavirus is gevonden, in het Chinese Shenzhen. “Je kunt het coronavirus niet oplopen door het eten van voedsel”, zegt van der Poel. Toch moet men oppassen met rauw aanraken van besmet voedsel.

China wil slachten en verkoop van levend pluimvee van marken bannen

Veeteelt

China heeft toegezegd om het slachten en de verkoop van levend pluimvee op voedselmarkten geleidelijk af te schaffen. De maatregel wordt genomen in het kader van de strijd tegen het coronavirus, maar wordt ook toegejuicht door dierenrechtenactivisten.

Landbouwers protesteren tegen de plannen om de uitstoot van stikstof te verminderen, en willen een eerlijke prijs voor hun landbouwproducten.

Nederlandse boeren voerden dit weekend actie

Buitenland

In het weekend van 4 en 5 juli trokken landbouwers vanuit heel Nederland de baan op met hun tractor om actie te voeren. Ze protesteren tegen de plannen om de uitstoot van stikstof te verminderen, en willen een eerlijke prijs voor hun landbouwproducten. Zowel bij de terminal van Eindhoven Airport, als aan verschillende supermarktketens.

Gember bevat veel antioxidanten en versterkt volgens sommigen het immuunsysteem, stellen de Peruviaanse autoriteiten.

Peru exporteert meer gember, dat gebruikt wordt tegen coronavirus

Covid 19

In het eerste kwartaal is in Peru de export van gember bijna verdriedubbeld omdat de plant gebruikt wordt als medicijn voor Covid-19.

Een zwerm woestijnsprinkhanen, met de oppervlakte van een vierkante kilometer, kan op een dag tijd de hoeveelheid voedsel voor 35.000 mensen consumeren.

Nieuwe woestijnsprinkhanenplaag bedreigt Oost-Afrika, maar coronacrisis belet bestrijding

Akkerbouw

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis heeft dinsdag 14 april gewaarschuwd dat nieuwe zwermen woestijnsprinkhanen verwoestende gevolgen voor mensen in Oost-Afrika kunnen hebben. "De woestijnsprinkhanenplaag mag in de race tegen het coronavirus niet vergeten worden", klinkt het.

Slechts een klein deel van de verkoopprijs van een kop bereikt de koffieboer.

25 miljoen koffieboeren halen onvoldoende inkomen

Akkerbouw

Momenteel brengt de waardeketen koffie zo’n 200 miljard dollar per jaar op. Echter, 25 miljoen koffieboeren uit 50 ontwikkelingslanden halen er geen leefbaar inkomen mee, aldus de Internationale Koffie-organisatie (ICO) en staat te lezen in MO (Mondiaal nieuws) op 27 februari.

Bayer blijft erbij dat glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup, veilig is.

Bayer ziet klachten over onkruidverdelger Roundup verder stijgen in VS

Akkerbouw

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft het aantal aanklachten in de Verenigde Staten in verband met de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup zien stijgen. De teller staat nu op 48.600, bijna 6.000 meer dan in oktober, meldt het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019.

De zuinige landen willen besparen op landbouw, maar dat kan voor Macron niet door de beugel.

Macron tegen besparing landbouw op Europese top

Economie

Het zou ‘onaanvaardbaar’ zijn dat de Europese Unie het vertrek van het Verenigd Koninkrijk compenseert met minder budgettaire middelen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron voor aanvang van de Europese top over de nieuwe meerjarenbegroting betoogd. Ondanks het hardnekkige verzet van Nederland en andere 'zuinige' landen ontwaart hij niettemin "een weg naar een akkoord".

Den Haag (NL) was het toneel van boerenprotest.

Boeren protesteren opnieuw tegen stikstofbeleid Nederlandse regering

Actueel

In Den Haag protesteren boeren woensdag opnieuw tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. Een paar duizend boeren hebben zich verzameld op de Koekamp, naast het Malieveld, zo bericht de Nederlandse openbare omroep NOS. Farmers Defence Force, de organisator van de bijeenkomst, rekent op de komst van zo'n 7.500 boeren.

Crofter Scott McRury: “Ik denk dat ik de jongste wever-crofter ben”

Veeteelt

Wie wil croften, moet tegen de eenzaamheid kunnen. Veel jongeren is het niet gegeven, maar het werkt voor Scott. “Ik houd wel van die eenzaamheid. Er zijn niet veel wever-crofters meer, zeker niet van mijn leeftijd”, vertelt de 32-jarige man.

“We scheren onze schapen nog met de hand.”

Crofter Stephen Varwell: “Diversificatie verhoogt het inkomen”

Veeteelt

Stephen en zijn vrouw Rachel leven samen met hun zoon John en dochter Anna op hun croft. In hun omgeving zijn er rond de 400 crofters. Vele crofts worden gerund door enkele mensen, ‘crofters’, maar er zijn er weinigen die het doen op hun manier. “Wij spelen bijvoorbeeld in op diversificatie op de croft. Onze croft is misschien erg klein in vergelijking met andere grotere bedrijven, maar we hebben ook een hele reeks activiteiten op de croft.”

Er zijn iets meer dan 18.000 crofts en ongeveer 13.000 crofters in de Schotse Hooglanden en Eilanden.

Schapen houden in Schotland: “We vormen het landschap, maar verdienen er niet volledig onze boterham mee”

Veeteelt

Als je één fenomeen kan toeschrijven aan Schotland, dan is het wel crofting. In de Schotse Hooglanden en Eilanden is dit systeem van grondbezit uniek te noemen. Geen enkele croft is hetzelfde. Sommigen hebben enkel een croft, anderen diversifiëren met een weverij of toerisme. Ook de grootte varieert. Maar één ding hebben alle crofters met elkaar gemeen: je kan er geen volledig inkomen mee verdienen.

De meeste van de schapen zijn Schotse Zwartkoppen.

Alvie en Dalraddy Landhuis in Schotland: 5.400 ha behouden door elke vierkante meter te benutten

Veeteelt

Wie het weidse landschap ziet, met een riant landhuis omringd door schapen, meren en bos, denkt vaak niet dat er een heus businessmodel achter schuilt. Bij sommige Schotse landhuizen is dat echter wel het geval. De Alvie en Dalraddy landhuizen bijvoorbeeld, die samen een oppervlakte hebben van 5.400 hectaren, bundelen hun krachten om een inkomen te genereren uit toerisme, waaronder vakantiehuizen en veldsporten, energieproductie en... landbouw.

Rosebrae Farm in Schotland: Het loonwerk helpt ons de winter door

Granen

In het glooiende Schotse Elgin ligt Rosebrae Farm, een succesvol loonwerkerbedrijf dat gekoppeld is aan een gemengd landbouwbedrijf. Bill en Sarah Beaton startten het bedrijf op in 1991 met slechts één tractor en het groeide uit tot een bloeiend bedrijf met 11 tractoren en 10 man personeel. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Het loonwerk is nodig, omdat de veehouderij niet altijd een goed inkomen genereert “Bovendien komt er een jongere generatie loonwerkers aan die ons werk afneemt door een lagere prijs te vragen.”

Mike Martin runt het bedrijf met zijn 2 zonen, waaronder Ali.

Garguston Fam in Schotland: Prebasispootgoed, granen en vleesvee zorgen voor evenwichtig bedrijf

Akkerbouw

Schotse kwaliteit, daar gaan Mike Martin en zonen Ali en Johnnie voor. In hun bedrijf, Garguston Farm, telen ze aardappelen van prebasispootgoed, hebben ze een mooi areaal granen en zorgt vee voor een aangename variatie. “Als de ene tak in het bedrijf het laat afweten, dan kan het andere die wel opvangen”, is de redenering van Ali. “Je moet je handen vuil willen maken, anders begin je niet aan landbouw.”

Schapen zijn al sinds de Romeinse tijd in het Verenigd Koninkrijk en zijn enorm belangrijk door hun wol, vlees, melk en huiden.

Schotland: Hoe schapen, vee en brexit het landschap vormen

Buitenland

Schotland, een regio die bekend is vanwege Loch Ness, de kilt en zijn prachtige kastelen. Maar... ook om zijn whiskey, haggis en geweldig lamsvlees. Het landschap is wijd gestrekt, en wordt gekenmerkt door kleine ‘villages’, maar nog veel meer schapen en meren. Het is een opmerkelijk uitgestrekte en unieke regio, als je het vergelijkt met het volgebouwde België. De Schotse landbouw kan je dan ook met niets anders vergelijken. In een artikelreeks wil Landbouwleven zijn lezerspubliek onderdompelen in de wondere landbouwwereld van Schotland.

Over de eerste negen maanden van het jaar daalde de totale palmolieproductie van Sipef met 10,4 procent.

Plantageholding Sipef verwacht verlies

Buitenland

De Belgische plantageholding Sipef, vooral actief in palmolie, voorspelt dit jaar een verlies. Dat blijkt uit een tussentijdse verklaring van de groep uit Schoten.

De huidige EU-bosstrategie loopt tot 2020.

Europa denkt na over vernieuwd bosbeleid

Buitenland

Op de Europese landbouwraad van volgende week wordt nagedacht over een bosstrategie na 2020. “Bossen zijn als ecosysteem van cruciaal belang voor het aangenaam van uitdagingen op het vlak van groene economie, klimaatneutraliteit, nulverontreiniging, biodiversiteit, plattelandsgebieden...”

Nederlandse boeren nemen Den Haag in.

Duizenden boeren protesteren in Nederland

Buitenland

In Nederland zijn duizenden boeren in Den Haag voor een demonstratie op het Malieveld. Organisator Agractie verwacht 10.000 boeren, van wie er ruim 2.000 met hun landbouwvoertuig komen. Het protest leidde, zeker in de ochtendspits, tot extra drukke wegen. De boeren demonstreren omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving.