25 miljoen koffieboeren halen onvoldoende inkomen

Akkerbouw

Momenteel brengt de waardeketen koffie zo’n 200 miljard dollar per jaar op. Echter, 25 miljoen koffieboeren uit 50 ontwikkelingslanden halen er geen leefbaar inkomen mee, aldus de Internationale Koffie-organisatie (ICO) en staat te lezen in MO (Mondiaal nieuws) op 27 februari.

Bayer blijft erbij dat glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup, veilig is.

Bayer ziet klachten over onkruidverdelger Roundup verder stijgen in VS

Akkerbouw

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft het aantal aanklachten in de Verenigde Staten in verband met de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup zien stijgen. De teller staat nu op 48.600, bijna 6.000 meer dan in oktober, meldt het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019.

De zuinige landen willen besparen op landbouw, maar dat kan voor Macron niet door de beugel.

Macron tegen besparing landbouw op Europese top

Economie

Het zou ‘onaanvaardbaar’ zijn dat de Europese Unie het vertrek van het Verenigd Koninkrijk compenseert met minder budgettaire middelen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron voor aanvang van de Europese top over de nieuwe meerjarenbegroting betoogd. Ondanks het hardnekkige verzet van Nederland en andere 'zuinige' landen ontwaart hij niettemin "een weg naar een akkoord".

Den Haag (NL) was het toneel van boerenprotest.

Boeren protesteren opnieuw tegen stikstofbeleid Nederlandse regering

Actueel

In Den Haag protesteren boeren woensdag opnieuw tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. Een paar duizend boeren hebben zich verzameld op de Koekamp, naast het Malieveld, zo bericht de Nederlandse openbare omroep NOS. Farmers Defence Force, de organisator van de bijeenkomst, rekent op de komst van zo'n 7.500 boeren.

Crofter Scott McRury: “Ik denk dat ik de jongste wever-crofter ben”

Veeteelt

Wie wil croften, moet tegen de eenzaamheid kunnen. Veel jongeren is het niet gegeven, maar het werkt voor Scott. “Ik houd wel van die eenzaamheid. Er zijn niet veel wever-crofters meer, zeker niet van mijn leeftijd”, vertelt de 32-jarige man.

Crofter Stephen Varwell: “Diversificatie verhoogt het inkomen”

Veeteelt

Stephen en zijn vrouw Rachel leven samen met hun zoon John en dochter Anna op hun croft. In hun omgeving zijn er rond de 400 crofters. Vele crofts worden gerund door enkele mensen, ‘crofters’, maar er zijn er weinigen die het doen op hun manier. “Wij spelen bijvoorbeeld in op diversificatie op de croft. Onze croft is misschien erg klein in vergelijking met andere grotere bedrijven, maar we hebben ook een hele reeks activiteiten op de croft.”

Er zijn iets meer dan 18.000 crofts en ongeveer 13.000 crofters in de Schotse Hooglanden en Eilanden.

Schapen houden in Schotland: “We vormen het landschap, maar verdienen er niet volledig onze boterham mee”

Veeteelt

Als je één fenomeen kan toeschrijven aan Schotland, dan is het wel crofting. In de Schotse Hooglanden en Eilanden is dit systeem van grondbezit uniek te noemen. Geen enkele croft is hetzelfde. Sommigen hebben enkel een croft, anderen diversifiëren met een weverij of toerisme. Ook de grootte varieert. Maar één ding hebben alle crofters met elkaar gemeen: je kan er geen volledig inkomen mee verdienen.

De meeste van de schapen zijn Schotse Zwartkoppen.

Alvie en Dalraddy Landhuis in Schotland: 5.400 ha behouden door elke vierkante meter te benutten

Veeteelt

Wie het weidse landschap ziet, met een riant landhuis omringd door schapen, meren en bos, denkt vaak niet dat er een heus businessmodel achter schuilt. Bij sommige Schotse landhuizen is dat echter wel het geval. De Alvie en Dalraddy landhuizen bijvoorbeeld, die samen een oppervlakte hebben van 5.400 hectaren, bundelen hun krachten om een inkomen te genereren uit toerisme, waaronder vakantiehuizen en veldsporten, energieproductie en... landbouw.

Rosebrae Farm in Schotland: Het loonwerk helpt ons de winter door

Granen

In het glooiende Schotse Elgin ligt Rosebrae Farm, een succesvol loonwerkerbedrijf dat gekoppeld is aan een gemengd landbouwbedrijf. Bill en Sarah Beaton startten het bedrijf op in 1991 met slechts één tractor en het groeide uit tot een bloeiend bedrijf met 11 tractoren en 10 man personeel. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Het loonwerk is nodig, omdat de veehouderij niet altijd een goed inkomen genereert “Bovendien komt er een jongere generatie loonwerkers aan die ons werk afneemt door een lagere prijs te vragen.”

Mike Martin runt het bedrijf met zijn 2 zonen, waaronder Ali.

Garguston Fam in Schotland: Prebasispootgoed, granen en vleesvee zorgen voor evenwichtig bedrijf

Akkerbouw

Schotse kwaliteit, daar gaan Mike Martin en zonen Ali en Johnnie voor. In hun bedrijf, Garguston Farm, telen ze aardappelen van prebasispootgoed, hebben ze een mooi areaal granen en zorgt vee voor een aangename variatie. “Als de ene tak in het bedrijf het laat afweten, dan kan het andere die wel opvangen”, is de redenering van Ali. “Je moet je handen vuil willen maken, anders begin je niet aan landbouw.”

Schapen zijn al sinds de Romeinse tijd in het Verenigd Koninkrijk en zijn enorm belangrijk door hun wol, vlees, melk en huiden.

Schotland: Hoe schapen, vee en brexit het landschap vormen

Buitenland

Schotland, een regio die bekend is vanwege Loch Ness, de kilt en zijn prachtige kastelen. Maar... ook om zijn whiskey, haggis en geweldig lamsvlees. Het landschap is wijd gestrekt, en wordt gekenmerkt door kleine ‘villages’, maar nog veel meer schapen en meren. Het is een opmerkelijk uitgestrekte en unieke regio, als je het vergelijkt met het volgebouwde België. De Schotse landbouw kan je dan ook met niets anders vergelijken. In een artikelreeks wil Landbouwleven zijn lezerspubliek onderdompelen in de wondere landbouwwereld van Schotland.

Over de eerste negen maanden van het jaar daalde de totale palmolieproductie van Sipef met 10,4 procent.

Plantageholding Sipef verwacht verlies

Buitenland

De Belgische plantageholding Sipef, vooral actief in palmolie, voorspelt dit jaar een verlies. Dat blijkt uit een tussentijdse verklaring van de groep uit Schoten.

De huidige EU-bosstrategie loopt tot 2020.

Europa denkt na over vernieuwd bosbeleid

Buitenland

Op de Europese landbouwraad van volgende week wordt nagedacht over een bosstrategie na 2020. “Bossen zijn als ecosysteem van cruciaal belang voor het aangenaam van uitdagingen op het vlak van groene economie, klimaatneutraliteit, nulverontreiniging, biodiversiteit, plattelandsgebieden...”

Nederlandse boeren nemen Den Haag in.

Duizenden boeren protesteren in Nederland

Buitenland

In Nederland zijn duizenden boeren in Den Haag voor een demonstratie op het Malieveld. Organisator Agractie verwacht 10.000 boeren, van wie er ruim 2.000 met hun landbouwvoertuig komen. Het protest leidde, zeker in de ochtendspits, tot extra drukke wegen. De boeren demonstreren omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving.

Volgens de klimaatactivisten verbruikt de industriële landbouw enorme hoeveelheden energie.

Klimaatactivisten blokkeren toegang tot chemische meststoffabriek in Duitsland

Akkerbouw

Zo'n 600 leden van verschillende collectieven en organisaties uit de sociale en klimaatbeweging hebben maandag in de buurt van het Duitse Hamburg de toegang tot een chemische meststoffabriek van de multinational Yara geblokkeerd. Onder de deelnemers was ook een honderdtal Belgen. De actie stelde de rol van industriële landbouw in de klimaatcrisis aan de kaak. Dat heeft het organiserende Free the Soil laten weten.

Zuid-Korea bevestigt eerste haard van varkenspest

Varkens

Zuid-Korea heeft de Afrikaanse varkenspest vastgesteld in het land. In Paju, een stad aan de grens met Noord-Korea, zijn vijf varkens dood aangetroffen die met het virus waren besmet. Dat meldt een verantwoordelijke bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Landbouw. "Op dit ogenblik is het te vroeg om te zeggen dat dit uit het noorden komt."

Sinds januari zijn er in het land al 83.329 branden ontstaan. Dikwijls zijn ze veroorzaakt door landbouwers of rundveehouders die meer land willen.

Bolsonaro verbiedt kappen en verbranden ten behoeve van de landbouw

Buitenland

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft woensdagavond laat een decreet ondertekend waarmee hij voor zestig dagen het kappen en verbranden ten behoeve van de landbouw verbiedt. Onder stijgende binnenlandse en internationale druk wil hij zo de verveelvoudiging van de bosbranden in het Amazonegebied indijken.

Het onderzoek gaf volgens het OM zicht op geldlopers en ondergrondse bankiers die vermoedelijk crimineel geld naar de Nederlandse aardappel- en uiensector laten stromen.

"Nederlandse aardappelhandel vatbaar voor witwassen"

Buitenland

Nederlandse Aardappel- en uienhandelaren zijn volgens het Openbaar Ministerie vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro's af bij Nederlandse handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. In de periode 2014 tot begin dit jaar is bijna 150 miljoen euro aan contant geld door Nederlandse aardappel- en uienhandelaren aangenomen, meldt het OM.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan (l) en voorzitter van CEJA Jannes Maes (r)

Jannes Maes herkozen als voorzitter CEJA

Buitenland

Jannes Maes uit Aalter werd vorige week opnieuw verkozen tot voorzitter van CEJA, de Europese koepel voor jonge land- en tuinbouwers. De jonge landbouwer is sinds 2017 al voorzitter van CEJA, maar zal nu met een nieuw team van ondervoorzitters het beleid uitstippelen voor de periode 2019-2021. Jannes zet zich al jaren in voor de belangenverdediging van jonge land- en tuinbouwers in België en Europa.

Meer cannabisteelt verwacht in Zuid-Europa komende twee jaar

Akkerbouw

Het Canadese Canopy Growth, een van de grootste kwekers van medicinale cannabis ter wereld, gaat flink investeren in Europa. In de komende twee jaar trekt het bedrijf meer dan 100 miljoen euro uit voor nieuwe productiefaciliteiten in Italië, Spanje of Griekenland. In die landen is veel zonneschijn wat gunstig is voor het kweken van wiet.