Startpagina Varkens

Fokwaardeschatting: Benny van het Loonderhof winnaar van dit seizoen

Benny van het Loonderhof wint het seizoen 2021.4 als laatste zoon van de Vladimir-dynastie. VPF geeft duiding bij de winnaar.

Leestijd : 2 min

Met Benny van het Loonderhof als seizoenswinnaar, krijgen we de 31ste en laatste afgeteste zoon van Vladimir van het Loonderhof. Beide zijn gefokt door Stijn Coenen uit Grootloon en in eigendom van KI Clincke in Ruiselede. Typerend voor deze Vladimir-lijn is de topvererving qua karkaskwaliteit en voederconversie (tabel 1).

07-3334-FWS-BIS-web

Zoon Benny

Zo ook voor Benny, die voor de fokwaarde slachtkwaliteit (SLKW) maar liefst 154 punten bekwam en daarmee echt een uitschieter is onder de huidige berenpopulatie. Opvallend is dat hij dit bovendien combineert met een uitstekende fokwaarde levensgroei (DG = 126). Voor voederconversie behaalde hij een index van 121 (zie hieronder in de top 5 predikaatberen).

Het enige minpunt bij de fokwaardes van Benny is dat zijn kraamstalindex (KSI = 76,8) onder het gemiddelde ligt. Zoals een wijze oude fokker ooit zei ‘als men vlucht voor een puit, komt men soms een pad tegen’.

Vader Vladimir

Vladimir van het Loonderhof werd op basis van de prestaties van zijn eigen gekruiste nakomelingen in de selectiemesterij bekroond tot Gouden Piétrain in 2018. Als we naar de gemiddelde prestaties van zijn zuivere Piétrainzonen kijken (tabel 1), kunnen we concluderen dat we hem nu ook echt als koning van het klassieke Belgische kwaliteitsvarken kunnen kronen.

Gezien de trend naar een stijgende vraag voor meer groei op de Vlaamse KI-centra, zal Vladimir – met zijn eerder matige groeivererving – wellicht een kantelpunt markeren in de fokkerij bij VPF. Met de huidige grondstoffen- en prijzencrisis stellen we echter vast dat de Vladimir-zonen – met hun gunstige voederconversie en extra kwaliteitstoeslag – het in de financiële berekeningen van de vleesvarkenshouderij helemaal niet onaardig doen!

Het lijdt dan ook geen twijfel dat deze dynastie, ondanks een aantal werkpuntjes, en de markttrends, zich toch zal weten te handhaven in de Piétrainfokkerij van VPF.

Jürgen Depuydt, VPF

07-3334-FWS

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken