Startpagina Actueel

Stikstofdebat in commissie Milieu: ‘Groot pakket flankerende maatregelen voorzien’

Eerst was het voor het eind van verleden jaar aangekondigd, maar de Vlaamse regering haalde de deadline niet. Nu wordt voorzichtig ‘voor de krokusvakantie’ als datum vooruitgeschoven. De vaststelling van een definitief stikstofkader blijft de land- en tuinbouwsector beroeren. “We zullen met een groot pakket flankerende maatregelen niemand in de steek laten”, aldus Vlaams minister Demir in de commissie Leefmilieu.

Leestijd : 4 min

In de commissie Leefmilieu stelden Mieke Schauvliege (Groen), Tinne Rombouts (CD&V) en Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vragen over het uitblijven van een definitief stikstofkader aan Vlaams minister Zuhal Demir.

Uitblijven PAS-kader

Het is ondertussen 1 jaar geleden dat het stikstofarrest werd vastgesteld en daarna werd gewerkt met een voorlopige stikstofinstructie, die voor de land- en tuinbouw strenger was dan voor bijvoorbeeld de industrie.

Vele maanden werd beloofd om een nieuw PAS-kader voor het einde van verleden jaar voor te stellen, maar die deadline werd maar niet gehaald. Nu wordt ‘voor de krokusvakantie’ naar voren geschoven.

Stefaan Sintobin noemt het hele dossier ‘een circus’. “Ik ken ook de gevoeligheden en de standpunten, maar ik denk dat de landbouwers daarmee allemaal niet veel gebaat zijn, gelet op de vele betogingen in de voorbije maanden”, zegt Stefaan Sintobin.

“Onze diensten hebben hard gewerkt” antwoordt Vlaams minister Zuhal Demir. “Minister-president Jan Jambon heeft met verschillende partijen bilateraal overleg om hopelijk te kunnen afronden. Ik zal er zelf géén timing op plakken. Het is 5 voor 12, en ik hoop dat er zo vlug mogelijk over alle onderdelen duidelijkheid komt.”

“Voor mij gaat het niet over een circus. Ik vind het een verschrikkelijk dossier. Het gaat tenslotte over heel wat mensen. Ik ben de voorbije maanden veel op het terrein geweest. Niet alleen in Limburg, maar ook in West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant.”

Veehouders geen schuld

“Ik ben al bij heel veel veehouders langsgegaan. Hun treft geen schuld inzake dit probleem. Het is een probleem dat al even aansleept in Vlaanderen en dat moeten we aanpakken. Ik beslis hier niet alleen over. We moeten een stevig akkoord hebben binnen de regering”, zegt minister Zuhal Demir.

Dan wat meer cijfers over de vergunde uitstoot voor de jaren 2019, 2020 en 2021. Voor het jaar 2019 gaat het over 1.979.082 kg ammoniak per jaar en 1.240 vergunde of deels vergunde dossiers. Voor het jaar 2020 gaat het over 2.084.051 kg ammoniak per jaar en 1.282 vergunde of deels vergunde dossiers.

Vervolgens was er de ministeriële instructie. Voor het jaar 2021 zien we dat het aantal kg ammoniak bijna gehalveerd is, tot 1.224.517 kg ammoniak per jaar en 1.159 vergunde of deels vergunde dossiers.

Totale stikstofuitstoot

De totale stikstofuitstoot, afkomstig van veehouderijen, wordt in het kader van de jaarlijkse emissie-inventaris lucht berekend op basis van de Mestbankaangifte. Die Mestbankaangifte gaat over veebezetting, gebruikte emissiereductietechnieken...

Voor het emissiejaar 2019 bedroeg de totale uitstoot van ammoniak door veehouderijen - geen mestverwerking - in Vlaanderen 85.497 ton ammoniak. De gegevens voor 2020 en 2021 zijn nog niet beschikbaar. “Maar die van 2020 zullen er binnenkort zijn”, aldus Vlaams minister Zuhal Demir.

Zoals bekend werd in afwachting van de definitieve PAS een voorlopige instructie gegeven. Die ministeriële instructie maakt een duidelijk onderscheid tussen ammoniakdeposities en NOx-deposities.

“Wat de ammoniakemissies betreft, stelt de instructie duidelijk dat voor de beoordeling van de impact er het best altijd een individuele passende beoordeling wordt opgemaakt. Het is dan ook aan de vergunningverlenende overheid om de effecten concreet te beoordelen. De wettelijke vereisten worden gewoon in herinnering gebracht”, gaat minister Zuhal Demir verder. “Die instructie is dus wel onderbouwd.”

Automatische koppeling

Vandaag is er geen automatische koppeling van de aangegeven dieren van de Mestbankaangifte met het vergunde aantal dieren. Eerder liet Vlaams minister Zuhal Demir al verstaan dat in het kader van het definitieve PAS er een koppeling zal komen tussen de Mestbankdata en de data van de omgevingsvergunningen, zowel wat betreft dierenaantallen als wat betreft het gebruik van emissiereducerende technieken.

Vlaams minister Zuhal Demir stelt aan de Vlaamse regering voor om de advisering van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) bij vergunningsverlening voor veehouders weer in te voeren. “Lokale besturen en provincies, die vaak de vergunningsaanvraag moeten beoordelen, hebben immers noch toegang tot de nodige gegevens noch de knowhow om de impact te beoordelen.”

Net als Vlaams landbouwminister Hilde Crevits vindt ook haar collega-minister Zuhal Demir dat technologische oplossingen niet ‘de heilige graal’ zijn. “Technologische oplossingen, zoals luchtwassers, zijn zeker een deel van de oplossing, maar ze kunnen natuurlijk niet de hele problematiek oplossen. Techniek alleen zal ons niet redden.”

Afbouw van de veestapel

In de vaststelling van het definitieve PAS zal veel aandacht gaan naar flankerende maatregelen. “Het is logisch dat we niemand in de steek laten. Het gaat hier over mensen en hun werk. Dat is voor niemand een taboe. Eerder liet ABS-voorzitter Hendrik Vandamme weten dat ongeremd uitbreiden van de veestapel niet aan de orde is.”

“Ik kan niet ontkennen dat er te veel dieren zijn. Bepaalde onderdelen van de veeteelt zitten ook echt in grote problemen omdat ze niet wegraken met hun diertjes. Daar heeft niemand iets aan. Het moet allemaal gebeuren op een sociaal verantwoorde manier”, aldus Vlaams minister Zuhal Demir in de commissie Leefmilieu in het Vlaams parlement.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken