Wolven in de Benelux en Duitsland in kaart gebracht
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap voor Natuur en Bos hebben, samen met hun collega's in Duitsland, Luxemburg en Nederland, de verspreiding van de wolven in kaart gebracht. Met behulp van een dynamische kaart wordt in beeld gebracht waar wolventerritoria de afgelopen jaren zijn waargenomen en hoe die in de loop van de tijd zijn geëvolueerd.

Op de kaart kan je duidelijk zien waar wolven in de Benelux en Duitsland de afgelopen jaren zijn waargenomen en hoe zich dat in de tijd heeft ontwikkeld. Er staat aangegeven of het gaat om een individu, een paar of een roedel. Het geeft een goed beeld van de ontwikkeling in de verspreiding en voortplanting van wolven in de Benelux en Duitsland door de jaren heen.
Dynamische kaart
De kaart geeft informatie per wolvenjaar. Een ‘wolvenjaar’ start in mei en loopt tot en met april van het jaar daarop. Daarbij wordt rekening gehouden met de biologie en voortplantingscyclus van de wolf. De afspeelfunctie (het driehoekje rechts van het wolvenjaar 2020/21) geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de wolven door de jaren heen.
De kaarten kunnen in de toekomst worden uitgebreid met data uit andere landen. Zodat deze kaart in volgende jaren mogelijk van steeds meer landen de informatie weergeeft. Wolven uit landen als Denemarken, Polen, Frankrijk en de Alpenlanden kunnen immers ook naar de Benelux migreren.
Volgens de meest recente gegevens, die lopen tot mei 2021, was er in de Benelux en Duitsland sprake van 159 roedels, 29 paren en 21 individuele wolven.
Statische gridcel kaart
Naast de territoriumkaart met een overzicht van gevestigde wolven, zijn ook onderstaande gridcel kaarten gemaakt. Hierop is te zien waar bevestigde wolvenwaarnemingen in de Benelux zijn geregistreerd. Het gaat om zowel gevestigde wolven als wolven die op doortocht zijn, de zogenoemde zwervende wolven. De rasters hebben een schaal van 10 bij 10 kilometer. Klik op de kaart om het beeld te vergroten.