Startpagina Paarden

Het groene seizoen voorbereiden

Bij paarden aan huis houden komt heel wat kijken. Tussen stormen en kille regendagen door ligt de lente nochtans op de loer. Dat is een reden te meer om uit de startblokken te schieten. Alvorens de weide lonkt naar de paarden, kijkt ze immers eerst en vooral uit naar jouw aandacht en goede zorgen!

Leestijd : 3 min

De grasbodem is zompig en doornat na een winter die we nog niet helemaal achter de kiezen hebben. Uitlopen zijn doordrenkt en bulken uit van de plassen. Nochtans komt er binnenkort een einde aan wat nu een modderpoel is. Daarentegen blijkt een weide die kon ‘uitrusten’, uit haar voegen te gaan barsten, omdat het gras niet al te veel vorstschade opliep. Toch is er werk aan de winkel op de weide en rond de stal.

Aandacht voor de landbouwmachines

Veel hobby-paardenhouders beschikken over een minimum aan landbouwmachines. Het is telkens aangenaam als ze na een lange winter vlot starten op de dag dat je ze nodig hebt. Om dit aangenaams te beleven is het nu 5 voor 12. Ben je de gelukkige bezitter van een tractor? Kijk dan even het oliepeil en de oliefilter na en trakteer hem op een douche met de hogedrukreiniger. Dat brengt soms verborgen of toekomstig onheil aan het licht. Uittesten of alles goed functioneert, is aangeraden. Wacht hier dus niet mee tot u de weidesleep wil aanhangen. Als er iets niet in orde is op dit moment, teken je voor doffe ellende.

Ook de weidesleep verdient een controlebeurt. Dit is meestal de eerste machine die van onder het stof gehaald wordt na de winter. Ontbreken er geen tanden aan de hooischudder? Staat de weidebloter paraat en dienen de messen niet vervangen te worden? Vergeet niet dat wachten op wisselstukken lang duurt als je aan het werk wil gaan.

Ook de bosmaaier heeft je aandacht nodig. Het is nog niet te laat voor een onderhoudsbeurt bij de vakman. Zorg bovendien dat je altijd een extra maaimes in voorraad hebt. Een bosmaaier is onmisbaar om lange grassen in te dijken die kortsluiting veroorzaken, en die groeien nu eenmaal snel in de lente. Je zal hem ook nodig hebben om gras te maaien voor je paard, zodat hij kan wennen aan het jonge groen. Er wachten deze bondgenoot dus drukke tijden!

Werk aan de winkel in de weide

Als je hogervermeld advies opvolgde, staan tractor, weidesleep en kunstmeststrooier in optima forma. Hou voor de voorjaarswerkzaamheden rekening met de toestand van de bodem. Die kan in Vlaanderen variëren van streek tot streek. Afhankelijk van het type machine kan een weidesleep ook fungeren als verluchter voor de grasbodem. Kunstmest verspreiden hoort ook bij de voorjaarswerkzaamheden. Sleep het liefst voor het strooien, want in de lente doet de meststof haar werk snel. En het is niet de bedoeling om het jonge, opkomende gras te beschadigen.

De omheining heeft recht op een grondige inspectiebeurt. De palen dienen goed vast te staan, met bijzondere aandacht voor de hoekpalen. Aarzel niet om twijfelachtige gevallen te vervangen. Check de vastheid van de isolatoren en de hoekisolatoren. Staat er voldoende spanning op de draden? Onderwerp draad voor draad en lint voor lint aan een onderzoek en vervang de beschadigde exemplaren of diegene die aangetast zijn door te veel mos. Deze groene aanslag is een echte killer voor een goede geleiding van de stroom. Kiezen voor lint van goede kwaliteit betekent bovendien jaren rust op dit vlak. Doorgeroest materiaal blijven gebruiken is zorgen voor problemen.

Onnodig te zeggen dat de elektriciteit uitvoerig getest dient te worden. Wacht niet tot de paarden in de weide zijn en het ergens ‘knettert’ wegens kortsluiting. Vergewis je ook van de betrouwbaarheid van het schrikdraadapparaat of van de netstroominstallatie.

Na al deze check-ups en werkzaamheden is het voor onze paarden en onszelf nog slechts wachten op heerlijk lenteweer en op een drogere bodem alvorens te genieten van de weide na een veel te lange winter!

Haken met roest en groene aanslag zijn geen goede geleiders voor de stroom.
Haken met roest en groene aanslag zijn geen goede geleiders voor de stroom. - Foto: Philip Parrein

Zo hoort het echt niét.
Zo hoort het echt niét. - Foto: Philip Parrein

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken