Startpagina Meest recent

Nederland richt Nationale Proeftuin Precisielandbouw op

In Nederland komt er een Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Daar zullen de nieuwste uitvindingen, prototypes en technologieën voor precisielandbouw in de praktijk kunnen worden getest en doorontwikkeld. De Nederlandse Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken stelt ruim 2 miljoen euro voor vier jaar beschikbaar voor de eerste fase van de proeftuin. Naar verwachting investeert het bedrijfsleven bovenop de ruim 2 miljoen van het ministerie 8 miljoen euro in vier jaar.

Leestijd : 1 min

De Nederlandse staatssecretaris Martijn Van Dam kondigde de nieuwe proeftuin maandag aan tijdens zijn werkbezoek aan Lely Groep en Bunnik Plants. “De Nederlandse landbouw is internationaal toonaangevend. Om dat te blijven, moeten we investeren in vooruitgang. Dat helpt onze boeren en tuinders, en is goed voor onze technologische bedrijven. Met de kennis en de technologie die we in de proeftuin marktrijp maken kunnen we de land- en tuinbouw efficiënter én duurzamer maken”, meent hij.

De staatssecretaris denkt daarbij aan drones die plantziekten opsporen en alleen bestrijdingsmiddel sproeien waar dat nodig is, kleine landbouwrobots die efficiënt en goedkoop 24/7 het land bewerken, sensoren in de grond die per plant zorgen dat er geautomatiseerd water of mest wordt gegeven en satellieten die de boer informeren over bodemvruchtbaarheid, oogsttijd of insectenplagen. In de Nationale Proeftuin Precisielandbouw kunnen dergelijke technieken in een realistische proefopstelling op het land worden getest en doorontwikkeld, waarna ze kunnen worden gedemonstreerd aan boeren die ermee aan de slag willen in hun bedrijf.

Lees ook in Meest recent

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken