Startpagina Meest recent

Nederland richt Nationale Proeftuin Precisielandbouw op

In Nederland komt er een Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Daar zullen de nieuwste uitvindingen, prototypes en technologieën voor precisielandbouw in de praktijk kunnen worden getest en doorontwikkeld. De Nederlandse Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken stelt ruim 2 miljoen euro voor vier jaar beschikbaar voor de eerste fase van de proeftuin. Naar verwachting investeert het bedrijfsleven bovenop de ruim 2 miljoen van het ministerie 8 miljoen euro in vier jaar.

Leestijd : 1 min

De Nederlandse staatssecretaris Martijn Van Dam kondigde de nieuwe proeftuin maandag aan tijdens zijn werkbezoek aan Lely Groep en Bunnik Plants. “De Nederlandse landbouw is internationaal toonaangevend. Om dat te blijven, moeten we investeren in vooruitgang. Dat helpt onze boeren en tuinders, en is goed voor onze technologische bedrijven. Met de kennis en de technologie die we in de proeftuin marktrijp maken kunnen we de land- en tuinbouw efficiënter én duurzamer maken”, meent hij.

De staatssecretaris denkt daarbij aan drones die plantziekten opsporen en alleen bestrijdingsmiddel sproeien waar dat nodig is, kleine landbouwrobots die efficiënt en goedkoop 24/7 het land bewerken, sensoren in de grond die per plant zorgen dat er geautomatiseerd water of mest wordt gegeven en satellieten die de boer informeren over bodemvruchtbaarheid, oogsttijd of insectenplagen. In de Nationale Proeftuin Precisielandbouw kunnen dergelijke technieken in een realistische proefopstelling op het land worden getest en doorontwikkeld, waarna ze kunnen worden gedemonstreerd aan boeren die ermee aan de slag willen in hun bedrijf.

Lees ook in Meest recent

Meeste maatregelen tegen vogelgriep opgeheven

Veeteelt Het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels blijft dalen. De afgelopen maanden zijn geen uitbraken meer vastgesteld. “Bepaalde maatregelen kunnen dan ook opnieuw worden opgeheven”, meldt minister van Landbouw David Clarinval (MR).
Meer artikelen bekijken