Startpagina Edito

Edito: Opnieuw een spuitmachinefabrikant minder

Fendt/Agco gaat geen getrokken spuitmachines meer produceren. Ze namen deze beslissing na een grondige evaluatie van de Europese én wereldmarkt. Wel blijven ze inzetten op zelfrijdende spuit

machines. Is de trend gezet dat na het verdwijnen van middelen ook fabrikanten verdwijnen?

Leestijd : 2 min

Fendt is niet de eerste fabrikant die beslist om te stoppen met spuitmachines. Lemken deed dit bijna 2 jaar eerder ook. Al moeten we de nuance maken dat Lemken helemaal geen spuitmachines meer maakt, Fendt blijft (vooralsnog) zelfrijders maken.

Anthony van der Ley, CEO Lemken, had meerdere beweegredenen die leidden tot hun beslissing. Hij hekelt het feit dat de machine in Europa haast per land moet aangepast worden om aan de geldende wetgeving te voldoen. Tevens verwacht hij dat het aantal veldspuiten in Europa drastisch zal dalen en we in een prijsverval komen.

Fendt gaf ons (nog) niet zoveel toelichting, en verwees naar zijn strategie ‘Farmer First’. Die handelt rond het centraal plaatsen van de landbouwer in alles wat ze doen. Marketinggewijs mooi gezegd, maar wat brengt het de boer finaal op? Fendt zal net zoals Lemken zijn huiswerk gemaakt hebben en de toekomst van chemische gewasbescherming goed geanalyseerd hebben. Waarom Fendt dan nog wel zelfrijdende spuiten maakt, kunnen we niet verklaren. De reden zit vermoedelijk in de ‘wereldmarkt’, waar het belang van België in wegkwijnt.

Net in de week dat Fendt bekend maakte geen getrokken sproeiers meer te bouwen, kondigde Lemken een enorme investering aan met de bouw van een nieuwe fabriek voor Steketee, ter waarde van 18 miljoen euro. Steketee is een specialist in schoffeltechniek (mechanische onkruidbestrijding) dat Lemken eerder in 2018 overnam. Ondertussen deden er nog ondernemingen uit de landbouwmechanisatie dergelijke acties.

Hiermee wordt duidelijk hoe ‘grote’ wereldmerken over de toekomst denken. Een visie die onderstreept wordt door het steeds meer verdwijnen van chemische gewasbeschermingsmiddelen op de Europese markt. Toch geeft Lemken aan dat chemie in de nabije toekomst nog heel belangrijk blijft. Echter denken ze er niet veel meer aan te verdienen. Marges op de verkoop van spuitmachines zijn klein en veel verdienen aan wisselstukken, slijtdelen of service zit er ook al niet in bij dit type machine.

Maar laat ons niet te pessimistisch denken: wat niet past in het kraam van een grote wereldspeler, lukt misschien wel voor een regionale fabrikant. Het bewijs hiervan zagen we toen Agco/Challenger jaren terug besloot om te stoppen met zijn bij ons geliefde zelfrijdende mestinjecteurs. De markt voor deze machines was voor Agco te klein. Een ‘kleinere’ Nederlandse fabrikant , Ploeger genaamd, weet ze ondertussen wel succesvol te vermarkten in onze regio. De toekomst blijft dus ongetwijfeld boeiend.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken