Startpagina Actueel

Bijna 40 landbouwbedrijven hopen op compensatie na PFAS-schade

37 landbouwbedrijven die getroffen zijn door de PFAS-crisis vragen een tegemoetkoming voor de schade die ze hebben geleden. 222 andere bedrijven die niet in de vastgestelde perimeter liggen, dreigen zelf voor hun verlies te moeten opdraaien.

Leestijd : 2 min

Minister Hilde Crevits (CD&V) bevestigde dat op een vraag van volksvertegenwoordiger Emmily Talpe (Open VLD) in de commissie Landbouw.

Het betreft landbouwbedrijven in Zwijndrecht die in de onmiddellijke omgeving liggen van de 3M-site. Zij doen aan akkerbouw of het gaat om bedrijven met weiland die actief zijn in de fruitteelt of die, in mindere mate, groenten en aardappelen telen. Sommige bedrijven hadden percelen in de kleinste perimeter tot 1,5 km in de buurt van 3M. Een aantal van die bedrijven waren actief in de korte keten. Zij zijn zwaar getroffen door omzetverlies. De bedrijven die een dossier indienden, situeren zich dus in de directe omgeving van de 3M-site in Zwijndrecht.

Geen staatssteun

Minister Crevits verduidelijkt dat de regeling een tegemoetkoming betreft voor geleden schade ten gevolge van de no regret-maatregelen. Enkel bedrijven in de nabije omgeving konden een aanvraag indienen. De tegemoetkoming betreft geleden omzetverlies, bijkomende operationele kosten en verlies aan arbeidstijd. Wat er niet in zit, is bijvoorbeeld waardeverlies van gronden, omschakelen of stopzetting van bedrijven.

3M financiert de vergoedingen die in het kader van deze regeling worden betaald volledig. Er is geen sprake van staatssteun. Een werkgroep volgt de dossiers op. De landbouworganisaties nemen hierin een rol op. Het departement Landbouw en Visserij biedt deze werkgroep ondersteuning.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken