Startpagina Bedrijfsnieuws

Krone en Lemken presenteren autonome tractor

Onder de naam ‘Combined Powers’, wat in het nederlands zoveel wilt zeggen als gecombineerde kracht, presenteren Krone en Lemken een conceptstudie van een autonome zelfrijdende trekker, de VTE. Deze bestaat uit een aandrijfunit in combinatie met diverse werktuigen.

Leestijd : 2 min

Het innovatieve onderzoek, dat door beide fabrikanten wordt gedefinieerd als een toekomstige aanvulling op bestaande werkzaamheden, is vorig jaar met succes getest bij diverse werkzaamheden waaronder cultiveren, ploegen, zaaien, maaien, schudden en harken.

Dieselelektrische aandrijving

Bij het ontwerp van de VTE hebben Lemken en Krone zich gericht op de vermogensbehoefte van de bovengenoemde werkzaamheden. De conceptstudie heeft een dieselelektrische aandrijving met een totaal vermogen van 230 pk (170 kW). Het vermogen wordt elektrisch overgebracht op de rijaandrijving en de aftakas. De werktuigen zijn via een driepuntshefinrichting aan de aandrijfunit gekoppeld. Het trekkende voertuig heeft uitgebreide sensorsystemen die de omgeving en de werktuigen bewaken, met de focus op een veilige werkinzet met optimale arbeidsresultaten.

Display van de VTE die aan het maaien is met een Krone maaibalk.
Display van de VTE die aan het maaien is met een Krone maaibalk. - Beeld: Krone

De unit wordt bediend en bewaakt via mobiele apparaten, werkopdrachten en data worden verzonden via een communicatiemodule en de bekende Agrirouter dataverwerking.

Isobus en TIM

Bij het ontwerpen van het project lag de focus op het optimaalst haalbare werkresultaat in alle omstandigheden; daarom bestuurt het werktuig ook de trekker. Het werktuig en de aandrijfunit fungeren als een slim, homogeen systeem. De communicatie en interactie tussen werktuig en aandrijfunit zijn gebaseerd op de jarenlange ervaring van Krone en Lemken op het gebied van Isobus en TIM, zodat alle relevante informatie zonder uitzondering kan worden uitgewisseld tussen het werktuig en de aandrijfunit.

Display met de bediening van een Lemken cultivator.
Display met de bediening van een Lemken cultivator. - Beeld: Lemken

Voordelen

Met de inzet van de VTE willen Krone en Lemken ook een duurzaam antwoord bieden op het dreigende tekort aan arbeidskrachten in de landbouw. In plaats van lange werkdagen op het land door te brengen, kan de landbouwer, als systeembeheerder, zich in de toekomst concentreren op het regelen van de VTE, die een consistente, nauwkeurige kwaliteit van de werkzaamheden levert.

De VTE aan het maaien met een Krone maaibalk.
De VTE aan het maaien met een Krone maaibalk. - Foto: Krone

Door het breed scala aan toepassingen kan de machine het hele jaar door over een zeer lange periode worden gebruikt. Lemken en Krone zullen de VTE dit seizoen intensief testen onder verschillende bedrijfsomstandigheden en de dialoog aangaan met boeren en loonwerkers.

Lemken - Krone - TD

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken