Startpagina Actueel

Boerenorganisaties niet volledig tevreden na stemming resolutie voedselzekerheid

Om voedselzekerheid op korte en lange termijn te verzekeren moet de overheid én de voedingsketen nu actie ondernemen op verschillende niveaus en terreinen. Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat geven aan de overheid aan wat zeker moet gebeuren.

Leestijd : 5 min

Om voedselzekerheid op korte én lange termijn te verzekeren kondigde Europa een pakket maatregelen aan waarmee de EU en de Lidstaten ondersteuning en flexibiliteit kunnen bieden aan de land- en tuinbouwsector. “Het is nu van cruciaal belang dat ook onze overheid – federaal en Vlaams – hiermee aan de slag gaat en ook binnen de eigen bevoegdheden bekijkt wat nodig is om de impact van de oorlog in Oekraïne op onze voedselzekerheid te zoveel mogelijk te verkleinen”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

Boerenbond geeft actiepunten

Concreet zullen de verschillende federale en Vlaamse beleidsdomeinen, maar ook ketenpartners, actie moeten nemen op verschillende terreinen. Boerenbond inventariseerde een 8-tal actiepunten. Eén van de actiepunten zal zijn om de markten maximaal open te houden: gas, granen en kunstmeststoffen zijn wereldwijd en binnen Europa voldoende in voorraad en beschikbaar, maar het komt erop aan om wat beschikbaar is vlot te blijven verdelen. Een goede opvolging van de situatie in de voedingsketen, met focus op de beschikbaarheid van essentiële voedingsproducten zal hierbij belangrijk zijn.

Meer eigen middelen en productie

Daarnaast vraagt Boerenbond ook dat de overheid werk maakt van het maximaal inzetten van beschikbare, lokale grondstoffen zoals bijvoorbeeld meststoffen. Onnodige faillissementen voorkomen door liquiditeiten beschikbaar te houden kan de land- en tuinbouwbedrijven de nodige zuurstof geven. Dat vraagt ook openheid binnen de keten om contracten te heronderhandelen en terug in evenwicht te brengen in het licht van de sterk gestegen grondstoffenprijzen.

Verder maant Boerenbond aan om de eigen land- en tuinbouwproductie op te trekken om het risico op een gemiste oogst in Oekraïne en de impact op de wereldwijde productie door de gestegen kunstmeststofprijzen maximaal op te vangen. Ook de beschikbaarheid van seizoensarbeid en inzetten op een efficiënt gebruik van grondstoffen zal nodig zijn om eventuele verdere schokken op te vangen. Tot slot is er meer nood aan verder onderzoek en ontwikkeling rond energie- en grondstofbesparingen en beschikbaarheid van eigen, alternatieve grondstoffen. Dit noodzaakt een bijkomend investeringsprogramma.

ABS wil snel maatregelen

Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) stond niet stil. Deze week stuurde het ABS een brief aan Minister Crevits om snel werk te maken van een aantal maatregelen. “Maatregelen die eigenlijk al genomen zouden moeten zijn. Met de €6 miljoen die België krijgt vanuit Europa en de Vlaamse bijdrage moet er nu een en ander mogelijk zijn”, klinkt het.

Het ABS is vragende partij om in de eerste plaats de sectoren die geraakt worden door de diverse sancties tegen Rusland en Wit-Rusland te ondersteunen. Vooral de fruitsector wordt opnieuw geconfronteerd met exportbeperkingen, nu voor de handel via en met Wit-Rusland. ABS vraagt om alle mogelijke steunmaatregelen te activeren, voorzien in de GMO Groenten en Fruit, en om deze keer alle fruittelers op gelijke voet te behandelen en geen onderscheid te maken tussen leden van producentenorganisaties en niet-leden.

“Bij de sanctiemaatregelen tegen Rusland in 2014 kregen niet-leden van producentenorganisaties, “vrije telers” dus, de helft van wat collega’s leden van producentenorganisaties kregen, wat als zeer discriminerend ervaren werd op het terrein”, klinkt het bij ABS.

Opkoopregeling varkensvlees

De opkoopregeling voor varkensvlees komt er volgens het ABS op een bizar moment. “De prijzen zitten in de lift en er lijkt eerder schaarste op komst dan overvloed. Over de liquiditeitsproblemen wordt echter met geen woord gerept, maar die zijn er wel degelijk nog. De hoge voeder- en energieprijzen eten de marges die door een hogere varkensprijs zouden moeten ontstaan volledig op.”

Invulling braakland

Er is amper braakland in Vlaanderen en daarom heeft Vlaanderen niets aan de braaklandregeling. Daarom vraagt het ABS dat de minister van Landbouw snel in overleg gaat met haar collega van Omgeving zodanig dat er een extra invulling gegeven kan worden aan de invulling van de EAG-percelen. Het inzetten van EAG-percelen en -verplichtingen in het kader van de vanggewasregeling binnen het vigerend kader rond verplichting voor vanggewassen e.d. in functie van het streven naar een betere waterkwaliteit is daarbij een belangrijk gegeven.

Specifieke teelten of combinaties van gewassen, die mogelijk ook dienstig kunnen zijn voor veevoeding, toch laten inzaaien en ook oogsten gedurende dit kalenderjaar kan bijvoorbeeld handig zijn om tegemoet te komen aan de grotere vraag naar streekeigen plantaardige eiwitten uit grassen en mengteelten voor de Vlaamse veestapel (rundveehouderij) in vervanging van de haast onbetaalbaar geworden soja (beursprijs vandaag +€1.000,-/ton).

Jammer antwoord rond dierlijke mest

Het ABS vindt het bijzonder triest voor de Vlaamse landbouw dat de Europese overheid doof blijft voor de oproep om anders te kunnen bemesten en meer dierlijke mest verantwoord te gebruiken dan de norm van 170kg N. “In een vraag aan de Minister van Omgeving was geduid hoe er, met het oog op een goede waterkwaliteit, mogelijkheden waren om meer dierlijke mest in te zetten. Niettegenstaande dit hebben we toch een negatief antwoord gekregen.” ”, aldus ABS.

Steunpakket onvoldoende

Het beloofde steunpakket vanuit Europa zal volgens ABS niet alle problemen kunnen oplossen. “De stijging van de productiekost is dermate dat we van een onvoorziene situatie kunnen spreken. Landbouwers die contracten hebben afgesloten met de verwerkende industrie weten nu dat de fel bevochten hoger prijzen niet zullen voldoen om rendabel te telen. Dit zal tot drama’s leiden bij de landbouwers.”

Dat probleem stelt zich ook bij onze afnemers, volgens ABS. De retail heeft immers aangekondigd dat ze elke prijsstijging zullen proberen tegen te gaan, koste wat kost. “Het wordt hoog tijd dat er een bijdrage komt vanuit de uiteindelijke afnemers van onze producten. om aan de gestegen productiekosten in de gehele keten tegemoet te komen.”

Het ABS geeft aan dat de bijdrage niet van de overheid moet komen. “Maar de overheid heeft wel als plicht om bij dergelijke, scheefgetrokken handelsrelaties krachtdadig op te treden. Dit om ook in de toekomst voldoende zelfstandige landbouwers en in het bijzonder jonge, landbouwers over te houden”, aldus ABS afsluitend.

ABS-Boerenbond-MV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken