Startpagina Actueel

Raad voor Vergunningsbetwisting verwerpt beroep van 3M

Multinational 3M vangt bot bij de Raad voor Vergunningsbetwisting. De verstrenging van haar lozingsnormen door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir blijft daardoor van kracht. Het bedrijf uit Zwijndrecht had een procedure bij uiterst dringende noodzakelijkheid aangespannen tegen de beslissing van Demir om de lozingsnormen met onmiddellijke ingang te verstrengen voor 9 PFAS-stoffen tot 0,1 µg/l.

Leestijd : 2 min

De Raad voor Vergunningsbetwistingen besliste vrijdag 25 maart dat de beslissing van Demir voldoende gemotiveerd is en van kracht blijft. Het is al de derde keer op enkele maanden dat 3M een beroepsprocedure tegen Vlaanderen verliest.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir reageert tevreden op de beslissing: “Van multinationals zoals 3M verwacht ik dat ze ten volle de verantwoordelijkheid opnemen om ons leefmilieu en de gezondheid van de Vlamingen te beschermen. Ik roep 3M op het geweer van schouder te veranderen en haar handelsmerk van voortdurende beroepsprocedures te stoppen. Wat we nodig hebben is verantwoordelijkheidszin ten aanzien van haar werknemers en de gemeenschap. Het is ook die boodschap die ik volgende week aan de CEO zal geven”.

Verstrenging lozingsnormen begin maart

Begin maart besliste Demir omeen onmiddellijke verstrenging van de lozingsnormen voor 3M door te voeren, gelet op het voortschrijdend inzicht in de ernstige toxische impact en in de technische haalbaarheid van verwijdering van PFAS uit afvalwater. De minister had het initiatief ook aangekondigd bij de Nederlandse provincie Zeeland en de toenmalige Nederlandse minister Barbara Bakker.

Voor 9 nominatief genoemde PFAS, waaronder PFOS, besliste Demir op advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie om de betrokken lozingsnormen te verstrengen tot maximum 0,1 µg/l met onmiddellijke ingang. Voor andere, niet nominatief in de vergunning genoemde stoffen, worden bijzondere voorwaarden opgelegd waarbij een aparte lozingsnorm aangevraagd moet worden.

‘Niet haalbaar’

De multinational was het niet eens met die beslissing. Ze was van mening dat de termijn waarop de normen opgelegd worden niet haalbaar was. Wanneer een verzoekende partij de schorsing van een vergunningsbeslissing bij uiterst dringende noodzakelijkheid vraagt, moet ze aantonen dat haar zaak een heel spoedige behandeling vereist. Met zijn arrest oordeelt de Raad dat dat niet het geval is.

Vrijdag had Demir ook een digitale ontmoeting met Nederlands minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers over het 3M-dossier. De uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwisting zal bij de Noorderburen ongetwijfeld op gejuich onthaald worden. Demir bezocht ten slotte ook Zwijndrecht om te spreken met inwoners en een bezoek te brengen aan biokwekerij Vitaetom.

Kabinet Demir - MV

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken