100ste Jaguar Terra Trac bij Claas

Claas produceerde zijn honderdste Jaguar Terra  Trac.
Claas produceerde zijn honderdste Jaguar Terra Trac. - Foto: Claas

Een rupsloopwerk op deze machine is ideaal om bodembesparend te gaan werken en om in moeilijker terrein uit de slag te kunnen. Het biedt trekkracht, maar ook nevenvoordelen, zoals een soepeler rijgedrag en minder drift op hellingen.

Ook voor de inzet op grasland heeft het Terra Trac-rupssysteem zijn voordelen, dankzij zijn innovatief kopakkermanagement. Hierbij gaan de 2 middenste loopwielen van het rupsloopwerk hydraulisch naar beneden gedrukt worden, zodat de totale lengte van de rups die in contact komt met de grasmat vermindert en de graszode bij het keren op de kopakker niet beschadigd wordt. De veldhakselaar op rupsen gedraagt zich zo als een traditionele machine op banden.

Het Terra Trac-rupsonderstel wordt op 2 Jaguar-modellen aangeboden, namelijk de 960 en 990. Deze hebben respectievelijk een motorvermogen van 653 pk en 925 pk. De rupsen zijn 63,5 cm breed en de totale machinebreedte komt op 2,99 m, zodat er geen problemen zijn voor wegtransport.

De transportbreedte vormt echter geen onderwerp van discussie in de Verenigde Staten, waar twee derde van de door Claas geproduceerde Jaguar Terra Tracs wordt ingezet. 90% van de geproduceerde Jaguar Terra Tracs wordt op rekening geschreven van het Jaguar 990-model.

De rupsen op de Jaguar zorgen voor een machine met langere wielbasis. Dat wordt als een voordeel aanzien in natte oogstomstandigheden of in grillig gevormde terreinen. Dat kan in Noord-Amerika, waar met beregeningskanalen of rondgaande beregeningspivots wordt gewerkt, wel eens het geval zijn.

De vorig jaar overleden Helmut Claas was de drijvende kracht achter de komst van rupsloopwerken op diverse machines.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent