Startpagina Actueel

Hengstenkeuring Fjordenpaarden: Ruben van de Landweg scoort meeste punten

De jaarlijkse hengstenkeuring van het Belgische Fjordenpaard ging onlangs door in Oud-Heverlee. “Na de virtuele keuring van vorig jaar waren wij heel erg blij dat het dit jaar weer fysiek kon doorgaan. Daarnaast hadden we ontzettend veel geluk met het mooie weer”, aldus secretaris Francine van Buggenhout.

Leestijd : 2 min

Om goedgekeurd te worden, moeten de hengsten positief veterinair advies krijgen, slagen in verplichte gehoorzaamheidstest en een minimumaantal punten van 35/50 behalen met een minimumscore van 6/10 op 5 items: rastype; lichaamsbouw en bespiering; beenstanden en kwaliteiten; beweging in stap; draf en galop in vrijheid en als laatste totaalindruk. Er waren 17 hengsten aanwezig, plus 3 hengsten die al goedgekeurd waren voor het leven. Er waren niet alleen hengsten uit België, maar ook uit Nederland en Frankrijk.

Ruben van de Landweg

Ruben van de Landweg (eig. Dries Vissers-Arendonk/fokker Steven De Rauw-Herdersem) behaalde 41 punten en had daarmee de meeste punten. Ruben kreeg 9 op zijn beweging en 8 op alle andere onderdelen. Verder kreeg hij de volgende commentaar: hengst met goed type, neus mocht iets vlakker. Goed harmonisch gebouwde hengst, wel iets onderstandig. Uiterst ruime, elastische gangen, evenwichtige galop. Mooi totaalbeeld, maar flirt op sommige punten met de grenzen van de rasstandaard.

Vikar

Vikar (eig. Koen Duflou-Gistel) had het beste resultaat op de proeven: menproef, werkproef en gehoorzaamheidsproef. Hij haalde de volgende resultaten: menproef 82/100 A, werkproef 90/100 AA en gehoorzaamheidsproef 81/100. Vikar heeft voor de 90% op zijn werkproef een Nederlands lintje gekregen.

Scores

De volgende hengsten behaalden een score hoger dan/gelijk aan 38 op de keuring: Vidar de la Maladrie, 39,5/50 (eig. Tijl Delahaye-Marcouray); Harlem d’Ober, 40/50 (eig. Louis De Vry-Oostmalle); Loebas, 38,5/50 (eig. Annabel van den Berg-Wanneperveen Nl); Ruben van de Landweg, 41/50 (eig. Dries Vissers-Arendonk) en Galant, 38/50 (eig. Piet Kamp-Cillaarshoek NL).

Ten slotte waren er nog 3 voor het leven goedgekeurde hengsten: Bø Theo (eig. Ashley en Koen De Boom-Aalst) liet zich in vrijheid zien, met als voorsteller Ashley Blommaert. Darion liet zich onder het zadel zien, met als voorsteller Alana Duson. Darion heeft als eigenaar Yvonne A. Niederkrome-Heppenheim DE en staat op dekstation van Alana Duson-Herselt. En als laatste liet Fjell Finn (eig. Paul Hallaert-Beernem) zich onder het zadel zien met als voorsteller Ella Flion.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Actueel

Vlaanderen heeft te weinig open natuur voor probleemwolven, vindt cd&v

Actueel Vlaanderen heeft te weinig open natuur en te weinig wilde fauna om probleemgevallen onder de wolven te onderhouden. Dat is een van de standpunten rond natuur waarmee CD&V naar de verkiezingen wil trekken. Op zondag 21 april worden de programmapunten afgeklopt tijdens het verkiezingscongres van de partij.
Meer artikelen bekijken