Startpagina Veeteelt

Recordaantal dieren krijgt bescherming

Dierenwelzijn Vlaanderen nam vorig jaar maar liefst 6.816 dieren in bescherming. Dat is een record. Er werden bovendien 434 boetes uitgeschreven. dat is spijtig genoeg ook een record.

Leestijd : 2 min

De controleurs van de dienst Dierenwelzijn houden in opdracht van de Vlaamse overheid eveneens de slachthuizen in de gaten. Viceminister-president Ben Weyts (N-VA) van de Vlaamse regering sloot in zijn bevoegdheid als minister voor Dierenwelzijn kortgeleden nog een slachthuis in Eeklo.

Voorkomen is beter

“Bestraffen is nodig, maar dierenverwaarlozing voorkomen is beter”, schoof volksvertegenwoordiger Sofie Joosen haar partijgenoot schriftelijk voor de voeten. Ze is blij dat de minister al heel wat acties ondernam om dierenleed te voorkomen.

De campagne ‘Een nieuw dier in huis, doe het doordacht’, de website huisdierinfo.be en de lespakketten rond dierenwelzijn voor de scholen zijn daar mooie voorbeelden van.

Door het kordate beleid van de overheid melden Vlamingen sneller zorgwekkende situaties met dieren die mishandeld of verwaarloosd worden.

Landbouwers in de fout

Ook op de Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven loopt er al eens iets mis. Meer dan eens bevinden deze bedrijven zich wat meer afgelegen en is er niet altijd zicht op hoe het er in stallen of weides aan toegaat.

Dierenwelzijn Vlaanderen stelde vorig jaar nochtans 270 waarschuwingen en 199 pv’s op tegen landbouwers die het niet al te nauw nemen met dierenwelzijn.

Naar meer slagkracht

Een nieuwe stap vooruit is de aanwerving van 5 bijkomende inspecteurs. Een zesde nieuwe medewerker kan binnenkort aan de slag. De complexiteit van de materie impliceert een langdurige inwerkperiode van deze nieuwe medewerkers. Van zodra ze inzetbaar zijn, zal Dierenwelzijn Vlaanderen meer slagkracht hebben. Alle geledingen van de dierhouderij, zowel professioneel als particulier, blijven onder de aandacht.

Minister Weyts blijft voorstander om de lat op vlak van dierenwelzijn indien mogelijk nog hoger te leggen. De regelgeving rond het houden en kweken van landbouwdieren (varkens, kalveren, legkippen en vleeskippen) is voornamelijk Europees bepaald. Dat maakt de controles voor deze diergroep er niet eenvoudiger op.

Fons Jacobs

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken