Startpagina Veeteelt

Openbaar onderzoek stikstofakkoord start vandaag

Vandaag, op dinsdag 19 april 2022, start het openbaar onderzoek rond de nieuwe stikstofaanpak van de Vlaamse regering. Dat laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weten.

Leestijd : 2 min

Tot 18 juni 2022 liggen alle maatregelen uit het ontwerp-stikstofkader en het bijhorende milieueffectenrapport ter inzage in gans Vlaanderen. Elkeen kan zijn opmerkingen per e-mail of brief bezorgen aan de colleges van burgemeester en schepenen. Na het openbaar onderzoek bezorgt de gemeente alle inspraakreacties aan het Departement Omgeving. Gemeentebesturen worden ook zelf om advies gevraagd.

Krokusakkoord

In februari bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de definitieve Programmatorische Aanpak van Stikstof (PAS) en de daarbij horende bijsturing van het mestbeleid. Met een totaalpakket aan maatregelen wil Vlaanderen de stikstofuitstoot drastisch inperken om een vergunningstop zoals in Nederland te voorkomen en om zuurstof te geven aan duurzame landbouw, ons leefmilieu én het ondernemerschap in Vlaanderen. Elke besliste maatregel gaat gepaard met sociaal flankerend beleid. Het akkoord bevat maatregelen om de uitstoot neerslag van NOx en NH3 sterk terug te dringen in gans Vlaanderen, bovenop het reeds besliste Luchtbeleidsplan. Daarnaast komen er bijkomende maatregelen voor 5 gebieden die sterker lijden onder stikstofneerslag en een nieuw beoordelingskader voor toekomstige vergunningsaanvragen, wat finaal de ministeriële stikstofinstructie van Demir zal vervangen. De regeling voorziet specifieke aandacht voor kleinschaligere landbouw en biolandbouwers.

Inspraak

Tijdens het openbaar onderzoek en de gelijktijdige grensoverschrijdende adviesvraag kunnen alle belanghebbenden (burgers, organisaties, adviesinstanties, besturen) inspreken op het ontwerp-stikstofkader en -plan-MER. De opmerkingen, adviezen en bezwaren worden in overweging genomen bij de goedkeuring van het plan-MER door team Mer en bij de vaststelling van de definitieve PAS door de Vlaamse Regering.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Dit openbaar onderzoek geeft iedereen zijn of haar kans om opmerkingen te formuleren. In tussentijd zitten we niet stil. De zogenaamde piekbelasters, de rode bedrijven, worden alvast individueel gecontacteerd en alle regelgeving wordt voorbereid. Landbouwers zijn vaak geschrokken van de maatregelen die nodig zijn om ons leefmilieu en de gezondheid te beschermen, maar tegelijk begrijpen velen ook dat niets doen geen optie is. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.”

Vlak voor de Paasvakantie heeft het Departement Omgeving het openbaar onderzoek aangekondigd op haar website en in meerdere kranten. De documenten zelf staan intussen op de website.

Kabinet Demir

Lees ook in Veeteelt

Wolvin Maxima is dood

Veeteelt Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt.
Meer artikelen bekijken