Startpagina Veeteelt

Evolutie van de Vlaamse veestapel

Niet eens 20 jaar geleden telde Vlaanderen nog 6.451 bedrijven met 5 of meer varkens. Dat aantal slonk naar iets meer dan de helft (3.530) in 2020.

Leestijd : 2 min

De cijfers over de evolutie van de veestapel vond Stefaan Sintobin terug op statistiek-vlaanderen.be. Het valt de VB-volksvertegenwoordiger op dat sinds 2005 het totale aantal varkens in Vlaanderen rond de 6 miljoen schommelt. De trend daalt sinds 2013. Het aantal zeugen daalt al geruime tijd en lag in 2016 maar liefst 32% lager dan in 2005. Sintobin veronderstelt dat een veranderend eetpatroon de daling voor een stuk verklaart. Volgens hem spelen er ook andere factoren, die nu extra zichtbaar zijn door de crisis in de varkenssector, een rol.

Minder zoogkoeien, meer kippen

De melkveestapel groeide tijdens de periode 2005-2020 met 13%, terwijl de zoogkoeienstapel met 27% is gekrompen. Waren er in 2005 nog 18.237 bedrijven in Vlaanderen met runderen, dan halveerde dat aantal in 2020 bijna tot 9.899.

De pluimveesector kent in de meest recente jaren een sterke groei, vooral bij vleeskippen. Tussen 2005 en 2020 groeide het aantal vleeskippen met 75%. De dalende tendens van het aantal beslagen zien we ook bij de pluimveebedrijven met minstens 100 stuks pluimvee. Volgens het departement Landbouw en Visserij (op basis van Statbel) waren er dat in 2005 1.248 en in 2020 nog 858.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) heeft er het raden naar in welke mate die evoluties – zowel van de varkenssector als bij rundvee en pluimvee – het rechtstreekse gevolg zijn van één of meerdere omgevingsfactoren. Haar administratie beschikt daartoe niet over de nodige gegevens.

Steun aan varkensboeren

Sintobin was ook benieuwd naar de recente steun die de varkenshouderij kreeg. Daarop kon minister Crevits wél antwoorden. De varkenshouders kregen vorig jaar een eenmalige korting op het betaalde abonnement voor 2021 voor de ophaling en verwerking van krengen. Daarmee werd deels tegemoetgekomen aan de hoge bedrijfskosten. Daarvoor werd 3.500.000 euro uitgetrokken.

Een aantal bedrijven dat recent investeerde of een overname had, kreeg een bedrag van 8,33 miljoen in het kader van de liquiditeitsbescherming aan varkenshouders.

De Vlaamse Regering besloot ook maximum 6 miljoen toe te kennen aan Belpork vzw voor het project Bepork. Dit project wil varkenshouders ondersteunen om de uitdagingen op het vlak van kwaliteit, duurzaamheid en dierenwelzijn aan te gaan.

Bovenwettelijke lastenboeken

Varkenshouders die in het project meegaan, kunnen een vergoeding krijgen wanneer ze voldoen aan een lastenboek dat via een controleorgaan bovenwettelijke normen stelt. Dat kan gaan over een lagere bezettingsgraad in de stallen, over een duidelijke aanpak van het routinematig staartbijten, het inzetten op het uitfaseren van (onverdoofd) castreren enzomeer. Vandaag nemen al meer dan 3.000 varkenshouders, slachthuizen en verwerkende bedrijven deel. Belpork moet ervoor zorgen dat er gedifferentieerde bovenwettelijke lastenboeken worden opgemaakt en dat landbouwers die eraan deelnemen gedurende één jaar een financiële tegemoetkoming krijgen voor de geleverde inspanningen.

De werking van Pork.be wordt ondersteund voor een bedrag van 200.000 euro. VLAM krijgt 750.000 euro voor promotie met bijzondere aandacht voor vierkantswaardering en voor promotie van lokale consumptie.

Fons Jacobs

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken