Startpagina Paarden

Melanie van het Voldershof, kampioene Nationale prijskamp Belgisch trekpaard 2022

De 8-jarige Melanie van het Voldershof (v. Mathador van de Bouwhoeve - Freya van de Eyneakker) werd gefokt bij Sea-Horse uit Deurle, waar zwarte trekpaarden thuis zijn. Omdat Melanie een bruinschimmel was, werd ze aanvankelijk verkocht aan een jager uit Mol om tijdens de jacht met een jachtkar het wild te vervoeren. Op 2-jarige leeftijd was ze al goed opgeleid en trok ze mee op jacht

Leestijd : 2 min

W ilfried Verdoodt, alias Jezus van Malderen, ontdekte haar toevallig bij haar eigenaar in Mol en gaf hem de raad om wegens haar sterke groei wat mineralen bij te geven. Een half jaar later kreeg Wilfried telefoon met de vraag of hij niemand kende om de merrie te kopen. Wilfried kocht ze zelf voor de prijs van de slacht. Bij haar thuiskomst werd ze door Ludo Dams direct beslagen en een maand later ging ze voor het eerst mee naar de prijskamp.

Prijskamp

Melanie won bij de 3-jarige merries en enkele maanden later werd ze tweede op het Vlaams kampioenschap. Toen waren vele fokkers in haar geïnteresseerd en werd veel geld uitgeloofd, maar Melanie bleef in Malderen. Later werd ze provinciaal kampioene bij de 3-jarigen en tweede op de Nationale Prijskamp. Een jaar later werd ze als 4-jarige Vlaams kampioene bij de merries zonder veulen. Daarna volgden provinciaal kampioene bij de volwassen merries en eerste op de nationale in Gent.

Dan kwam corona en Melanie bleef thuis tot vorige herfst. Ze deed mee op de provinciale prijskamp en werd derde in haar reeks. De kleinkinderen waren er het hart van in. Door het wegvallen van Agribex werd de Nationale Prijskamp verplaatst naar het Limburgse Opglabbeek. Melanie won haar reeks en werd later op de dag nationaal kampioene.

Moderne kampioene

Melanie is vrij groot, heeft een mooi hoofd en een vrouwelijke lange hals. Ze bezit een strakke bovenlijn en een gespierde achterhand, een mooie staartinplanting, een mooie broek met goede bilspieren.

Melanie heeft zuiver droge benen, die ze draagt op goedgevormde grote voeten. Ze beschikt over een correcte en ruime stap en draaft achteraan heel gesloten.

Ze is het prototype van een moderne Belgische trekpaardmerrie. Kortom: een waardevolle kampioenmerrie.

Kleinzonen

Het is meer dan logisch dat de familie Verdoodt met kleinzonen Sam en Jordan (zonen van Petra Verdoodt) bijzonder fier zijn op hun Melanie. Haar dochter Nieke van het Groeneveld (v. Tim van ’t Bos) werd vorig jaar kampioene bij de jaarlingen in Vollezele. De toekomst is verzekerd.

Mooiste dag

“Je kunt niet geloven wat dat doet met een mens“, vertelde ons Wilfried. De dag waarop Melanie kampioene werd, is één van de mooiste dagen in mijn leven. Een dag om nooit te vergeten.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken