Startpagina Granen

Gele roest en witziekte breidden uit in

Deze week werden op 26 waarnemingspercelen (proefpercelen en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas. Gele roest en witziekte breidden uit, en ook bladseptoria werden waargenomen. Dat meldt het Landbouwcentrum Granen.

Leestijd : 1 min

De meerderheid van de waarnemingspercelen bevindt zich momenteel in het stadium '2de knoop'.

Gele roest breidde de afgelopen week verder uit en werd bij 78% van de waarnemingspercelen teruggevonden. Voornamelijk bij gevoelige rassen werd de behandelingsdrempel intussen bereikt. Het blijft dus belangrijk om percelen met gevoelige rassen goed op te volgen. De gevoeligheid van verschillende rassen voor gele roest kan je terugvinden op de website van LCG via deze link, of via de rasfiches.

Witziekte breidde eveneens uit en werd deze week waargenomen bij 40% van de percelen. Bij enkele percelen werd de behandelingsdrempel reeds bereikt. Gezien de aanhoudende droge omstandigheden moet witziekte de komende week goed verder worden opgevolgd, zeker de gevoelige rassen.

Bladseptoria is op de meeste waarnemingspercelen aanwezig maar nog niet in die mate dat er behandeld moet worden. Dit moet de komende weken wel verder worden opgevolgd.

LCG

Lees ook in Granen

Bladluisaantasting in wintergranen blijft stabiel

Granen De bladluisaantasting bleef afgelopen week gemiddeld stabiel, maar breidde lokaal nog verder uit. Dat meldt het Landbouwcentrum Grangen (LCG) na bladluistellingen van 14 tot en met 16 november op 36 Vlaamse waarnemingspercelen, 22 percelen wintergerst en 14 percelen wintertarwe.
Meer artikelen bekijken