Startpagina Veeteelt

Pienter pictogram tegen zuivelverspilling

Het Belgische zuivelmerk Joyvalle en Too Good To Go, de gratis app tegen voedselverspilling, slaan de handen in elkaar om de verspilling van zuivel tegen te gaan. Het ‘kijk, ruik, proef’-pictogram op de verpakking moet ervoor zorgen dat mensen eerst hun zintuigen gebruiken alvorens ze een product in de vuilnisbak gooien.

Leestijd : 2 min

Je kent het wel: een fles melk die vanachter in de voorraadkast vergeten wordt en vervolgens ongeopend bij het afval belandt. Door zuivel altijd op de juiste manier te bewaren en je zintuigen te gebruiken is er veel winst te behalen. Winst in jouw portemonnee én winst voor onze planeet.

Pienter pictogram sensibiliseert consument

Joyvalle staat garant voor Belgische AA-kwaliteitsmelk. Om te zorgen dat deze kwaliteit maximaal behouden blijft, gebruiken ze de formulering ‘tenminste houdbaar tot’. Om de consument te sensibiliseren dat de melk daarna ook nog houdbaar kan zijn, slaat Joyvalle nu de handen in elkaar met Too Good To Go door het ‘kijk, ruik, proef’-pictogram op alle verpakkingen naast de datum te vermelden.

Verschil tussen ‘ten minste houdbaar’ en ‘te gebruiken tot’

Een gemiddeld Vlaams gezin gooit elk jaar 8  % van het gekochte voedsel in de vuilnisbak, goed voor 88 kg afval. In totaal gaat het om 240.000 ton voedsel dat in Vlaanderen elk jaar in de vuilbak belandt. Eén van de oorzaken hiervan is dat 75% van de Belgen tot voor kort het verschil niet kende tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’. Voor alle duidelijkheid: ‘Ten minste houdbaar tot’ garandeert maximale kwaliteit van het product, terwijl een ‘te gebruiken tot’-datum de voedselveiligheid garandeert.

Joyvalle en Too Good To Go slaan de handen in elkaar om de verspilling van zuivel tegen te gaan.
Joyvalle en Too Good To Go slaan de handen in elkaar om de verspilling van zuivel tegen te gaan. - Foto: Joyvalle

Het pientere pictogram is een volgende stap om de Belgische consument een betere leerling te maken. De gezamenlijke boodschap van voornoemde partners is dan ook kristalhelder: gebruik je zintuigen alvorens voedsel in de vuilbak gooit. Het pictogram herinnert eraan dat het product vaak nog goed is na het verstrijken van de datum.

Joyvalle

Lees ook in Veeteelt

Varkensboeren tonen amper interesse in uitkoopregeling

Varkens Slechts 12 % van de Vlaamse varkensboeren die zich kunnen laten uitkopen, heeft zich daarvoor al aangemeld. Dat schrijft Het Belang van Limburg vrijdag 9 juni 2023. Volgens Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is de vergoeding van de overheid achterhaald.
Meer artikelen bekijken