Ook hoevewinkels ongerust over dalend consumentenvertrouwen

Na corona lijkt de consument terug meer te besparen op lokaal voedsel.
Na corona lijkt de consument terug meer te besparen op lokaal voedsel. - Foto: TD

Nochtans steeg tijdens de lockdown van 2020 het aantal klanten van hoevewinkels exponentieel. De iets hogere prijs nam de klant er graag bij. Ze kregen er kraakverse producten van superieure kwaliteit voor in de plaats. Voedsel kreeg een vertrouwd gezicht. De boer(in) verdiende een faire prijs voor een eerlijk product.

Omzet onder druk

Na corona lijkt de consument terug meer te besparen op lokaal voedsel. Nochtans spendeert de gemiddelde Vlaming amper 12,5 % van zijn inkomen aan voedsel. De sterke prijsstijgingen voor energie en de oorlog in Oekraïne maken de burger spaarzaam. De winkelkar wordt terug in de supermarkt gevuld. Dat zet ook de omzet van boeren en boerinnen die rechtstreeks aan de klant verkopen, onder druk.

Belang lokale voedselproductie

Er zijn redenen genoeg om lokaal te kopen en hoevewinkels te steunen. De oorlog legt het strategisch belang van lokale voedselproductie bloot. Een veerkrachtige korte ketensector garandeert ook de keuzevrijheid van de consument. Gevarieerd lokaal en vers voedsel is beter voor onze gezondheid, voor het leefmilieu en het klimaat.

Op 14 mei begon de Vlaamse Week van de Korte Keten. Een goed initiatief om de korte keten beter bekend te maken bij het brede publiek. Maar deze groeiende sector heeft nood aan een beleid op maat.

Ruim 3.000 bedrijven of 15% van de landbouwers zorgen zelf voor hun afzet bij de klant. Om hun toekomstkansen te verzekeren is er een specifiek ondersteunend beleid nodig. Zo is het onder meer belangrijk dat boeren kunnen samenwerken rond afzet en productie. De overheid kan dit met aangepaste maatregelen mogelijk maken. Het recente actieplan voor de Korte Keten van Vlaams minister van Landbouw Crevits is een stap in de goede richting.

Steunpunt Korte Keten

Meest recent

Meest recent