Startpagina Paarden

Stal van het Rijkelhof kampioen met Sibelle

‘Stal van het Rijkelhof’ uit Borgloon (tussen Sint-Truiden en Tongeren) wordt gerund door vader Max Smeers en zoon Nico.

Leestijd : 2 min

Over de oorsprong van de liefde voor trekpaarden vertelde Max ons: “Mijn vader heeft altijd met paarden op het veld gewerkt. Ik werd er dus mee geconfronteerd vanaf mijn prille jeugd. Zelf had ik ook springpaarden, maar 28 jaar geleden ben ik overgeschakeld naar trekpaarden, want ik zie ze zo graag. Je vindt me dagelijks bij de trekpaarden.” En Nico vult aan: “We hebben altijd paarden gehad, maar een trekpaard is toch iets speciaals.”

Vijf paarden

Momenteel staan er 5 volwassen paarden en 2 veulens op het Rijkelhof:

- Sibelle van het Rijkelhof, 11 jaar, zwart, vader Harry van het Rijkelhof, moeder Jolande van de Rattevalle

- Dolinde van het Hokselaarhof, 5 jaar, blauwschimmel, vader Tibo van Luchteren, moeder Dolinda van de Schaijksehoek

- Elena van het Hokselaarhof, 5 jaar, bruinschimmel, vader Eros van Luchteren, moeder Anouk van Luchteren

- Chloe van het Rijkelhof, 3 jaar, bruin, vader Mathador van de Bouwhoeve, moeder Sibelle van het Rijkelhof

- hengst Milan van het Rijkelhof, 5 jaar, bruinschimmel, vader Rivaal van de Roterhoeve, moeder Sibelle van het Rijkelhof. Milan heeft verschillende kleuren.

Naast de volwassen paarden werden er dit jaar al 2 veulens geboren: een blauw hengstveulen en een bruin merrieveulen. Tegen eind juni verwacht Sibelle haar veulen.

Als het over Sibelle gaat, komt spontaan het nationaal kampioenschap van 2018 ter sprake. Toen werd ze kampioene. “Dit blijft tot nu toe de mooiste dag voor onze fokkerij”, vertrouwt Max ons toe. Er was ook het reservekampioenschap met Sofie van de Beek in 2006. Sofie was een Nederlands gefokte merrie die via Dirk Sterckx uit Ninove in Borgloon is terechtgekomen.

Jolande

Hun beste merrie tot nu toe is Jolande van de Rattevalle (v. Bruno van op den Dijk). “Tot haar 24ste hebben wij haar in ons bezit gehad”, benadrukt Nico. “Als 3-jarige hebben wij ze gekocht bij Karel Crijnen uit Vremde. Dit was een schot in de roos. Ze had alles, een echte topmerrie. Ze was daarbij superbraaf en mijn zoon Maxim bereed haar onder het zadel. Weet je dat ze op haar 20ste in 2018 samen met haar dochter Sibelle in het kampioenschap stond?” vertelt Nico.

Hobby

Op onze vraag of het een dure hobby is, antwoordt Max: “We hebben gelukkig voldoende weide, zodat we zelf kunnen hooien. Dan valt het nogal mee.”

Vader Max en zoon Nico streven naar het fokken van kwaliteit en van kleur.

Zo kunnen ze makkelijker paarden verkopen. Jaarlijks nemen ze deel aan 5 tot 7 wedstrijden of keuringen. De nadruk ligt op het nationaal kampioenschap en op de hengstenkeuring. Ze hebben al minstens 5 goedgekeurde hengsten gefokt: Mette, Mistral, Milan, Harry en Iwan van ‘t Rijkelhof.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken