Startpagina Paarden

Stal van ’t Hengelhof kampioen met Jana

In Houthalen-Oost bevindt zich ‘Stal van ’t Hengelhof’, gerund door

vader Jos en zoon Steve Smeers.

Leestijd : 2 min

Over de liefde voor de trekpaarden, hoe en wanneer het begon en het reilen en zeilen hadden we een gesprek met zoon Steve. “In een ver verleden kocht mijn papa zijn eerste trekpaard. Hij gebruikte dit om zijn kar te trekken. Hierdoor is de eerste liefde voor de trekpaarden ontstaan en ging het verder dan in de kar spannen, want vanaf 1988 begon het fokken en deelnemen aan prijskampen.”

Zeven trekpaarden

Ze hebben 7 trekpaarden:

- Maya van ' t Hengelhof, 2012, bruinschimmel, vader Rob van Sternhoven en moeder Noa van ’t Hengelhof

- Jana van ‘t Hengelhof, 2013, bruinschimmel, vader Mathador van de Bouwhoeve en moeder Noa van ’t Hengelhof

- Fleur van 't Hengelhof, 2017, bruinschimmel, vader Tibo van Luchteren en moeder Jana van ’t Hengelhof

-Saartje van 't Hengelhof, 2018, bruinschimmel, vader Kos van Luchteren en moeder Jana van ’t Hengelhof

- Avara van 't Hengelhof, 2020, bruinschimmel, vader Rivaal van de Boterhoeve en moeder Maya van ’t Hengelhof

- Mats van ' t Hengelhof 2022, bruinschimmel hengstveulen en

- Mila van ' t Hengelhof 2022, bruinschimmel merrieveulen.

Jana

Het beste resultaat werd behaald in 2020 door Belgisch kampioen te worden met Jana van ’t Hengelhof. Steve: “We hebben hier lang op moeten wachten en uiteindelijk sleepte ze dan toch de verdiende overwinning binnen. Jana is onze beste merrie, ze is mooi gebouwd en heeft harde benen en goede gangen. Ze heeft ook een heel zacht en goed karakter, is een goede moeder en geeft mooie veulens. De paarden onderhouden de weiden en worden zo nu en dan vertroeteld door de kinderen en kleinkinderen.” Het verlies van Donna, één van hun beste merries, viel zwaar.

Droom

Op onze vraag of ze nog een droom hebben, antwoordde Steve: “Dromen moeten er zijn, je moet er naartoe durven streven en werken. Natuurlijk zou het prachtig zijn om nog eens opnieuw een Belgisch kampioen(e) te hebben uit eigen stal of een heel goede hengst die mooie afstammelingen geeft van 't Hengelhof.”

Gelukkig is er terug meer vraag naar trekpaarden. Goede paarden kunnen vlot verkocht worden.

Is het een dure hobby? “Ja dat is het zeker wel, want dieren kosten altijd geld: verzorgingskosten van de dierenarts, eten in de winter, inschrijvingen prijskampen, materiaal, stallen, hoefijzers en ook het dekgeld. Maar wat is veel geld als je er ook veel voor terugkrijgt”, besloot hij.

BL

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken