Startpagina Actueel

De Bosdreef en Equitom bundelen wetenschap, kennis en ervaring

Een persconferentie op 13 mei 2022 in Moerbeke-Waas, maakte de fusie van de Bosdreef Groep en Equitom wereldkundig. Beide paardenklinieken zijn hoofdrolspelers op het gebied van diagnostiek en uitvoering van complexe medische behandelingen bij paarden. Aldus treedt de Bosdreef Groep toe tot de Equine Care Group, om samen met Equitom de krachten te bundelen tot één uitermate sterk team.

Leestijd : 3 min

De Bosdreef Groep omvat de gerenommeerde paardenkliniek in Moerbeke-Waas, dierenkliniek de Morette in Ternat en het Medisch Centrum Cavallina in Lille. Equitom is een van Europa’s grootste paardenklinieken en is gevestigd in Lummen. De Equine Care Group werd opgericht in februari 2021 onder impuls van Tom Mariën (Equitom), Frederik Bruyninx (topsport dierenarts en teamdierenarts van het Belgische jumping Team) en het investeringsfonds Bencis Capital Partners.

Deze nauwe samenwerking tussen specialisten binnen de Equine Care Group (ECG) zal bijdragen aan het niveau van de paardengeneeskunde en zal dit bereikbaar maken voor iedereen. Ambitie, wetenschap, communicatie en een excellente service naar paard, eigenaar en ruiter toe zijn de basiswaarden van ECG.

Topartsen voor topgeneeskunde

Zo’n fusie binnen de Equine Care Group (ECG), is ongezien in de paardenwereld. De Bosdreef Groep en Equitom zijn samen goed voor een jaarlijks totaal van 4.000 operaties, 30.000 consultaties, 850 MRI-scans en 600 CT-scans. Daartoe brengen 70 landen hun paarden naar België en worden er door deze klinieken 200 paarden per dag behandeld. De rode draad binnen ECG is topartsen samenbrengen die samen topgeneeskunde afleveren. Binnen Europa speelt België een hoofdrol in de paardensector. Onze Belgisch gefokte paarden en hun ruiters behoren tot de wereldtop. Ons land heeft zich door de jaren heen ontpopt als het mekka van de paardensport en het economisch belang van de sector groeide gestaag. Daarbij behoort ook de paardengeneeskunde in ons land, die vlot aansluiting gevonden heeft bij de wereldtop.

De eerste privépaardenkliniek in België

De Bosdreef in Moerbeke-Waas werd in 1992 opgericht en was een initiatief van Hans Wilderjans en Bernard Boussauw. Meteen had België zijn eerste privépaardenkliniek. De pioniersrol van de Bosdreef is historisch, mede omdat er de eerste artrosco-pieën in België werden uitgevoerd bij paarden. Tevens beschikte de kliniek over de allernieuwste technologieën zoals MRI, Scintigrafie en CT-scan. De Bosdreef bouwde verder aan zijn sterke nationale en internationale reputatie, gesterkt door de intrede van de vennoten Filip Vandenberghe en Michael Meulyzer. In 2017 werd een nieuwe site in gebruik genomen, aangepast aan de moderne behoeften van de paarden, ruiters en eigenaars. Ondertussen omvat de Bosdreef Groep ook de hogervermelde filialen in Ternat en Lille.

Filip Vandenberghe, partner van de Bosdreef Groep, orthopedist en specialist in medische beeldvorming: “Het mooie in dit verhaal is dat de 2 absolute topklinieken in België, Equitom en Bosdreef, de handen in elkaar slaan. Beide klinieken waren eerder concurrenten en bundelen nu de krachten binnen ECG. Aldus schrijven we een fantastisch groeiverhaal, ook internationaal. De Equine Care Group groepeert dierenartsen voor dierenartsen, gesteund door Bencis Capital Partners. Dit privé Equity Fonds steunt onze ambities zowel financieel als logistiek.”

Niet onbelangrijk is ook dat het netwerk van klinieken en praktijken een plaats wenst te bieden aan jonge, dynamische dierenartsen, die zich na hun studies verder wensen te bekwamen en te specialiseren binnen de paardengeneeskunde.

Concurrenten worden partners

Tom Mariën, oprichter van Equitom en CEO van de Equine Care Group, benadrukte de doelstelling van deze fusie: “Met de Equine Care Group gaan we deze paardendierenartsen en paardenklinieken samenbrengen, met als doel het niveau van de medische zorgen en de dienstverlening nog te verbeteren. De toekomst is immers het bundelen van krachten, kennis en ervaring. Hiervoor mikt de Equine Care Group vooral op kwaliteit. De fusie met de Bosdreef Groep is een enorme stap vooruit. Voor ons is dit de ideale partner.”

Patricia Borgenon

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken