Startpagina Pluimvee

Fipronil in eieren - Al 45 landen getroffen

Vijfenveertig landen zijn inmiddels getroffen door de fipronilbesmetting in de eiersector. Tot dinsdag hadden al 26 van de 28 lidstaten van de Europese Unie gemeld dat ze de insecticide hebben aangetroffen in eieren of eierproducten. Daarbovenop kwamen er meldingen uit negentien landen van buiten de Europese Unie.

Leestijd : 2 min

In de Europese Unie ontsnappen enkel Litouwen en Kroatië aan het fipronilschandaal, zo bevestigt een woordvoerster van de Europese Commissie. Buiten Europa zijn onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Afrika en Turkije getroffen.

Volgens het onderzoek zou fipronil in de eieren beland zijn omdat de insecticide illegaal zou aangewend zijn in de stallen. Sinds het schandaal aan de oppervlakte kwam, zijn al grote hoeveelheden eieren vernietigd. Experts menen echter dat de meestal zeer geringe restanten geen acuut gevaar vormen voor de gezondheid van consumenten.

Ducarme pleit voor betere uitwisseling van informatie tussen Europese lidstaten

De fipronilcrisis heeft volgens minister van Landbouw Denis Ducarme de noodzaak aangetoond van "versterkte Europese samenwerking en een betere informatie-uitwisseling". Dat heeft de MR-minister dinsdag gezegd voor de start van een informele vergadering met zijn Europese collega's in Tallinn, de hoofdstad van Estland. "Ik hoop dat we die vaststelling kunnen delen in het kader van deze vergadering."

"Het is dankzij het Belgische systeem van zelfcontrole dat we fipronil in de eierketen ontdekt hebben en ik denk dat de Europese collega's op de hoogte zijn van dat element", aldus Ducarme. "Het is dus dankzij ons systeem dat alle Europese landen het probleem hebben kunnen opsporen", aldus nog de MR-minister.

De Europese Commissie zal tijdens de vergadering informatie op tafel leggen over de met fipronil besmette eieren. Het gaat om een informele vergadering. Concrete beslissingen worden niet verwacht.

Belgisch landbouwminister Ducarme zal zelf in de marge van de vergadering drie bilaterale contacten hebben: met de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt, met de Nederlandse minister van Economie Henk Kamp en met de Europees commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken