Startpagina Akkerbouw

Wandel en fiets nu tussen bloeiende vlasvelden

In juni staan de vlasvelden opnieuw in bloei. Wie wil genieten van het magische uitzicht in volle glorie moet er snel bij zijn: de paarse bloemetjes zijn ongeveer een maand te bezichtigen. Museum Texture wijst je de weg en brengt voor jou ongeveer 3.000 bloeiende vlasvelden in België in kaart.

Leestijd : 3 min

Vlas is de enige plantaardige textielvezel van Europese oorsprong. Dit kleine maar dappere plantje toont zich in juni van haar meest betoverende kant. Voor het zevende jaar op rij brengt Texture, museum van vlas en textiel, de bloeiende vlasvelden in kaart en sturen ze jou op ‘vlassafari’.

Dit jaar ontdek je niet alleen de Vlaamse percelen, maar kan je ook de Waalse vlasvelden gaan spotten. Een ideale uitstap in eigen land met een zonnig weekend in het vooruitzicht!

Waar ligt die vlasschat?

Op de website www.vlasveldeninbelgie.be vind je een handige kaart met maar liefst 3.000 Belgische vlasvelden. Circa 1.000 in Vlaanderen, circa 2.000 in Wallonië. De ideale kaart voor wie in zijn of haar buurt één of meerdere vlasvelden wil ontdekken. Met dank aan het Vlaamse en Waalse departement Landbouw en Visserij.

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond verklaart deze verdeling aan de grotere beschikbaarheid van landbouwgronden in Wallonië. Bovendien diversifiëren vlassers hun percelen om het teeltrisico te spreiden. In de praktijk zijn het vooral Vlaamse vlassers die als eerste verwerkers het vlas in Wallonië aansturen en doen uitbreiden.

Bloeiend vlas spotten doe je trouwens best in de ochtend. Vlasbloempjes staan ’s morgens in volle glorie en zijn tegen de vroege namiddag uitgebloeid. Elk bloempje bloeit maar enkele uren. Geen zorgen, ze bloeien allemaal op verschillende momenten in een periode van slechts 2 à 3 weken. Maar tegen eind juni is de blauwe magie voorbij...

Zet de zomer in met een vlassafari

Texture stippelde op basis van deze kaart enkele fietsroutes uit. Je start en eindigt telkens aan museum Texture. Ideaal voor wie de sportieve rit achteraf met een museumbezoek wil combineren en/of voor wie in museumbistro Kaffee Damast even wil uitblazen. Op het museumplein is er een fietsstalling en fietspomp aanwezig. Vergeet zeker niet om de trofeeën van jouw vlassafari te delen met #texturekortrijk en #vlassafari.

Vlassafari voor gezinnen Je fietst van knooppunt naar knooppunt en onderweg zie je 4 vlasvelden. Je doorkruist Zwevegem, Ingooigem, Vichte, Deerlijk en Harelbeke alvorens naar Kortrijk terug te rijden. Deze knooppunter van 37,2 km kan je gratis ophalen aan de balie van museum Texture, alsook in het infopunt Toerisme Kortrijk vanaf zaterdag 11 juni. We bieden deze aan in de vorm van een handige sticker die je op je fiets kan bevestigen.

Vlassafari 2.0 Wie méér bloeiende vlasvelden wil spotten, raden we de vlassafari 2.0 aan. Deze verlaat de vertrouwde knooppunten, en neemt je mee langsheen de Leie richting Wervik, om vervolgens via Geluwe en Moorsele opnieuw in Kortrijk te belanden. Onderweg zie je méér dan 20 vlasvelden! Een rit van 48 km waarvan je de route kan bekijken én de gpx kan downloaden op de website www.vlasveldeninbelgie.be.

Vlassafari XL Tot slot is er ook voor de echte Flandriens een kleine kuitenbijter van 100 km, met een passage op de Kluisberg en de Mont-Saint-Aubert. Goed voor 630 hoogtemeters én natuurlijk heel wat bloeiende vlasvelden. Ook deze route kan je bekijken en downloaden op de website www.vlasveldeninbelgie.be.

Kortrijkse damasten te zien op Festival du Lin

Als je weet dat 80% van alle vlas in de wereld in België, Nederland (Zeeland) en (Noord-)Frankijk wordt uitgezaaid, geteelt en geoogst, dan is het duidelijk dat je ook bij onze zuider- en noorderburen heel wat vlas kan spotten. Vooral in Noord-Frankrijk (incluis Normandië) is het vlasareaal op relatief korte tijd verdubbeld: van 55.000 ha in 2010 naar 106.000 in 2018. Deze liefde voor het vlas uit zich ook in tal van festiviteiten en daar is museum Texture graag bij.

Zo is er het Festival du Lin et de la Fibre Artistique (8-9-10 juli 2022, Seine-Maritime/Normandië) waar museum Texture binnenkort enkele unieke linnen damasten uit de 17de en 18de eeuw zal tonen. Kortrijk is de bakermat van linnendamast. Eind 15de eeuw werden de Kortrijkse wevers dé pioniers van het damast in linnen. Meer dan een superfijne, hagelwitte en glanzende vlasdraad hadden ze niet nodig om hele veldslagen, jachttaferelen of Bijbelse verhalen te reproduceren. Texture beschikt over een belangrijke historische collectie van zowat 700 damasten.

Texture/AV

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken