Startpagina Actueel

Steunpunt Groene Zorg helpt ruim 600 zorggasten aan een passende zorgboerderij

De aandacht voor de meerwaarde van een groene omgeving op de gezondheid van mensen zit in de lift. Een van de organisaties die zich hier al jaren op toelegt is Steunpunt Groene Zorg vzw. In 2021 hielp het steunpunt meer dan 600 zorggasten aan een zinvolle dagbesteding op een zorgboerderij.

Leestijd : 2 min

Vlaanderen telt bijna 1.000 zorgboerderijen. Meestal gaat het om professionele land- en tuinbouwbedrijven. Maar ook maneges, dierenpensions en kinderboerderijen staan klaar om mensen uit kwetsbare groepen zinvolle activiteiten aan te bieden in een groene omgeving en in contact met dieren.

Groot netwerk

“Het ruime netwerk van zorgboerderijen dat Steunpunt Groene Zorg over de jaren heen opbouwde, maakt het mogelijk dat zorggasten een groene zorgplek vinden die past bij hun specifieke ondersteuningsnood”, zegt Joris Van Olmen, voorzitter van Steunpunt Groene Zorg vzw.

“Het steunpunt behandelde in 2021 meer dan 800 aanvragen voor een zorgboerderij. Meestal gaat het om een vraag voor één zorggast maar soms wenst een zorgorganisatie regelmatig met een groep naar de boerderij te komen. In totaal vonden meer dan 600 kwetsbare mensen een tweede thuis op een zorgboerderij.”

Om dat netwerk van zorgboerderijen te begeleiden en te ondersteunen, organiseerde het steunpunt in 2021 60 informatie- en vormingsmomenten voor zorgboerderijen en hulpverleners, samen goed voor 700 deelnemers. De consulenten van het steunpunt organiseerden ook nog eens 200 individuele begeleidingscontacten met zorgboerderijen.

Steunpunt Groene Zorg investeert in ondernemers die willen starten als zorgboerderij. In 2021 zag het steunpunt 60 nieuwe zorgboerderijen toetreden tot zijn netwerk.

Een exact cijfer over het aantal zorgdagen dat de Vlaamse zorgboerderijen samen presteren is moeilijk te bepalen. “Maar een voorzichtige raming leert ons dat het om meer dan 60.000 zorgdagen per jaar gaat. Een collectieve prestatie waar de zorgboerderijen best fier over mogen zijn”, besluit Joris Van Olmen.

Ferm

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken