Nederlandse boeren komen opnieuw op straat

Ook na de grootschalige acties in Stroe (op 22 juni) blijft de actiebereidheid groot. Op maandag 27 juni komen de Nederlandse boeren weer op straat.
Ook na de grootschalige acties in Stroe (op 22 juni) blijft de actiebereidheid groot. Op maandag 27 juni komen de Nederlandse boeren weer op straat. - Foto: Belga

In Nederland blijft de onvrede over het recent bekendgemaakte stikstofplan erg groot. Op dinsdag 28 juni wordt in de Tweede Kamer opnieuw gestemd over de Nederlandse stikstofmaatregelen.

Na de grootste protestactie met 40.000 boeren in Stroe op woensdag 22 juni, kwamen op 24 juni ook al enkele boeren naar het gebouw van de Tweede Kamer, tijdens een debat over het stikstofbeleid, om hun onvrede te uiten.

Heel wat landbouwers willen opnieuw de straat opgaan. Online circuleren hieromtrent talrijke oproepen.

Wilde acties

“28 juni is de ‘dag des doods’, want dan wordt gestemd over de stikstofplannen die Stikstofminister van der Wal heeft uitgerold”, stelt Mark van den Oever, voorzitter van FDF in een videoboodschap. Alhoewel er geen officiële oproep en/of organisatie achter het initiatief zit, steunt Farmers Defence Force (FDF) mogelijke acties. Volgens van de Oever heeft de grootschalige boerenactie van 22 juni in Stroe helemaal niks uitgehaald.

Het gaat om ‘wilde acties’, FDF coördineert en initieert die niet. “Het is op eigen initiatief van de boeren”, zegt Van den Oever. “Maar alles wat wielen heeft, gaat rollen! Vanaf 12 uur 's middags zal het losbranden.”

Op welke plekken en hoe groot de acties zullen zijn, is onbekend. Ook de groep Agractie verwacht trouwens bijkomende actie.

Steun van burgers

Van den Oever vraagt aan de actievoerder om burgers 'zoveel mogelijk te ontzien', maar hij geeft op voorhand al toe dat dit niet overal zal lukken. “We zien gelukkig dat de steun van de bevolking voor de landbouwsector toeneemt.”

Van den Oever verwacht dat de eventuele acties mogelijk invloed zullen hebben op het verkeer. Tijdens de nationale actiedag van 22 juni was dat ook het geval.

AV

Meest recent

Meest recent