Startpagina Actueel

“Nederland gaat vandaag plat”

Op sociale media wordt opgeroepen om vandaag Nederland ‘plat te leggen’ als protest tegen de stikstofmaatregelen voor de landbouw. Er zouden blokkades gepland zijn rond luchthaven Schiphol en vanmorgen werd het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Breda geblokkeerd.

Leestijd : 2 min

In Vlaanderen wordt opgeroepen het Nederlandse protest te steunen met het uithangen van de rode boerenzakdoek of zwarte vlag en door tractoren met slogans te plaatsen op bruggen of andere heel zichtbare plaatsen, zonder het verkeer te hinderen.

In Vlaanderen wordt opgeroepen om een rode boerenzakdoek of zwarte vlag uit te hangen en tractoren met slogans te plaatsen op zichtbare plaatsen, zoals hier langs de N19g in Geel.
In Vlaanderen wordt opgeroepen om een rode boerenzakdoek of zwarte vlag uit te hangen en tractoren met slogans te plaatsen op zichtbare plaatsen, zoals hier langs de N19g in Geel. - Foto: Carine Roefs

Caroline van der Plas van de Nederlandse BoerBurgerBeweging (BBB) steunt het aanhoudende protest, maar heeft ook opgeroepen om het deze keer netjes en rustig te houden. De voorbije weken liep het Nederlandse boerenprotest – anders dan in Vlaanderen – al eens uit de hand. Het protest wordt breed gesteund op het platteland. Zaterdag trok nog een indrukwekkende solidariteitsbetoging met de boeren door Eindhoven.

Gespreksleider

Caroline van der Plas vraagt een spoeddebat in de Tweede kamer over de goedgekeurde stikstofmaatregelen. In Nederland is oud-minister Johan Remkes aangesteld om de boeren ervan te overtuigen dat er nog landbouw mogelijk zal zijn na het invoeren van de stikstofmaatregelen. Zijn gesprekken zouden in augustus starten. Hij mag enkel proberen te overtuigen, maar niet bemiddelen. Verschillende Nederlandse landbouworganisaties geven aan dat praten of onderhandelen weinig zin heeft als de doelstellingen inzake stikstof daarbij altijd behouden moeten blijven, wat premier Rutte uitdrukkelijk bepaald heeft.

Zelfmoorden

De Nederlandse boeren vrezen net als hun Vlaamse collega’s dat de stikstofmaatregelen voor een kaalslag zullen zorgen inzake landbouwbedrijven en –gronden. De verontwaardiging op het Nederlandse platteland ten opzichte van de beslissingen in Den Haag is groot. Heel wat Nederlandse boeren zijn de wanhoop nabij.

Volgens berichten in de media vormen de Nederlandse boeren momenteel een groep met een verhoogd risico op suïcide. Het Nederlandse centrum voor zelfmoordpreventie ziet “dat de wanhoop onder boeren groot is. Hun toekomstperspectief valt weg. Zelf bellen ze onze hulplijn nog niet, maar we krijgen wel telefoontjes van mensen die boeren kennen, zoals familie, buren en zakelijke relaties. Die maken zich zorgen over suïcidale uitspraken van sommige boeren.” Ook in Vlaanderen ziet Els Vestré van de vzw Boeren op een Kruispunt een verhoogd risico.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Vlaanderen heeft te weinig open natuur voor probleemwolven, vindt cd&v

Actueel Vlaanderen heeft te weinig open natuur en te weinig wilde fauna om probleemgevallen onder de wolven te onderhouden. Dat is een van de standpunten rond natuur waarmee CD&V naar de verkiezingen wil trekken. Op zondag 21 april worden de programmapunten afgeklopt tijdens het verkiezingscongres van de partij.
Meer artikelen bekijken