Startpagina Actueel

India beperkt nu ook uitvoer van meel

India voert beperkingen in op de export van meel. Dat maakte het ministerie voor Buitenlandse Handel donderdag bekend. In mei kwamen er al restricties op de uitvoer van tarwe.

Leestijd : 1 min

Na China is India wereldwijd de grootste producent van tarwe. Met de beperkingen op de uitvoer van het graan en meel wil New Delhi de eigen voorraden spekken, te midden van een wereldwijd tekort en piekende prijzen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Ook die laatste landen zijn grote graanexporteurs.

Bedrijven die voortaan nog meel willen uitvoeren, moeten vooraf toestemming vragen aan de overheid. Die zal er daarbij niet alleen op toezien dat de binnenlandse prijzen niet uit de hand lopen, maar ook dat de kwaliteit voldoende is.

"De verstoring van de wereldwijde bevoorrading van tarwe en tarwemeel heeft veel nieuwe spelers op de markt gebracht en geleid tot prijsschommelingen en mogelijke kwaliteitsproblemen", aldus het ministerie van Buitenlandse Handel. "Het is daarom absoluut noodzakelijk om de kwaliteit van het uitgevoerde graan te behouden."

De beslissing van de Indiase regering om in mei de export van tarwe zonder overheidstoestemming te verbieden, leidde tot internationale kritiek en stijgende prijzen wereldwijd.

India kende vorig jaar nog een uitzonderlijk goede oogst van 109 miljoen ton tarwe. Daarvan werd ongeveer 7 miljoen ton geëxporteerd. Dit jaar ligt de oogst ongeveer 5 procent lager wegens slechtere weersomstandigheden, waardoor gevreesd wordt voor tekorten op de binnenlandse markt.

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken