Europese Commissie heeft kader voor hergebruik afvalwater voor landbouwirrigatie

In het verleden konden boeren water ophalen in de Tiense suikerfabriek voor gebruik op hun velden.
In het verleden konden boeren water ophalen in de Tiense suikerfabriek voor gebruik op hun velden. - Foto: AV

Veel Europese landen krijgen af te rekenen met (langere) periodes van droogte. Momenteel treffen watertekorten 11  % van de bevolking in de EU. Maar vooral in het gebied rond de Middellandse Zee is de situatie zorgwekkender. Daar heeft bijna de helft van de bevolking in de zomer af te rekenen met waterschaarste. Volgens de Commissie zullen de droogtes en watertekorten in de toekomst wellicht nog vaker voorkomen en ernstiger worden.

Gezuiverd afvalwater hergebruiken

Een van de manieren om watertekorten tegen te gaan, is gezuiverd afvalwater hergebruiken, bijvoorbeeld voor irrigatie in de land- en tuinbouw. Momenteel wordt er in de EU jaarlijks 40.000 miljoen m2 afvalwater gezuiverd. Daarvan wordt er slechts 964 miljoen m2 hergebruikt.

Toch zijn er ook landen, binnen en buiten de EU, waar het hergebruik van afvalwater al ingeburgerd is, denk aan Israël, Australië en Singapore. In de EU is Frankrijk één van de betere voorbeelden met een hergebruik van 7,7 miljoen m2 per jaar. Maar in zijn geheel blijft de EU ruim onder de mogelijkheden, meent de Commissie.

De Commissie heeft nu een regelgevend kader klaar dat moet helpen om binnen de EU tegen 2025 jaarlijks meer dan 6 miljard m2 water te hergebruiken.

De EU heeft ook al een verordening, die vanaf juni 2023 toepasbaar zal zijn, met daarin kwaliteitseisen en regels voor het veilig hergebruik van water. De Commissie heeft ook voorgesteld om de EU-wetgeving rond industrieel afvalwater en rond de behandeling van stedelijk afvalwater te herzien om op die manier het hergebruik van water verder te stimuleren.

Belga

Meest recent

Meest recent