Startpagina Actueel

AB Coaching zorgt voor betere relatie tussen verkoper en afnemer van biggen

Elke veehouder kan beroep doen op de nieuwe AB Coaching dienst van DGZ. Het doel is om een traject op maat van het bedrijf uit te stippelen en een haalbaar actieplan op te zetten. En dat die coaching tot succes leidt, ondervond de eigenaar van een Oost-Vlaams vermeerderingsbedrijf.

Leestijd : 3 min

Een varkenshouder die zijn biggen aankoopt op een Oost-Vlaams vermeerderingsbedrijf is niet langer tevreden over de kwaliteit van de biggen die hij geleverd krijgt. De biggen doen het slecht en heel wat dieren sterven zelfs binnen twee maanden na aankoop. Omdat hij vindt dat het zo niet verder kan, gaat hij een gesprek aan met de varkenshouder van het herkomstbedrijf. Deze beseft de ernst van de problematiek en beslist direct, samen met zijn bedrijfsdierenarts, om DGZ te contacteren om hem te coachen naar een betere gezondheid van de biggen en het antibioticagebruik op zijn bedrijf te doen dalen. Hij vindt het namelijk zeer belangrijk om gezonde en weerbare biggen te kunnen leveren en zo een goede relatie te kunnen onderhouden met de afnemers van zijn biggen.

Op zoek naar oorzaken

Samen met de coach/regiodierenarts van DGZ, gaan veehouder en bedrijfsdierenarts op zoek naar de mogelijke oorzaak van het probleem. Nadat al snel blijkt dat PRRSV aan de basis ligt, wordt gezamenlijk werk gemaakt van een actieplan waarmee de veehouder direct aan de slag gaat. Het vaccinatieschema wordt aangepast, de PRRSV-status wordt opgevolgd aan de hand van de PRRS-Monitor Biggen en het bedrijfsmanagement wordt geoptimaliseerd. Met succes.

Tevreden over de geboekte vooruitgang beslist de veehouder om de afnemer van de biggen en zijn dierenarts uit te nodigen om de resultaten aan te tonen. Zo kan hij de koper ervan verzekeren dat hij nu gezonde biggen zal leveren die goed presteren en quasi geen medicatie nodig hebben. Dankzij de open communicatie, de coaching en de goede opvolging door de varkenshouder en zijn bedrijfsdierenarts zijn zowel koper als afnemer erop vooruitgegaan.

Beroep doen op AB Coaching

Bedrijven die gecoacht willen worden naar een meer rationeel antibioticagebruik kunnen vanaf nu een beroep doen op de AB Coaching van DGZ.

De veehouder mag van de AB Coaching een op maat gemaakt traject verwachten, waarbij de coach het bedrijf begeleidt naar een hogere gezondheids- en bioveiligheidsstatus. Het doel is om als team - veehouder, bedrijfsdierenarts en coach - tot een rationeel antibioticagebruik en optimale dierprestaties te komen met constante aandacht voor het welzijn van het dier. Uniek aan de AB Coaching van DGZ is dat de noden, de wensen en de mogelijkheden van de veehouder, zijn bedrijf en zijn dieren centraal staan.

De AB Coaching start met een kennismakingsgesprek met de veehouder en de bedrijfsdierenarts waarbij de verwachtingen en de doelstellingen in beeld worden gebracht. Tegelijkertijd wordt het antibioticagebruik op het bedrijf geëvalueerd. Op basis van al die informatie stippelt de coach een traject op maat van het bedrijf uit. Aangezien het hele bedrijfsmanagement in kaart wordt gebracht, kan in samenspraak een bedrijfsspecifiek en haalbaar actieplan naar een meer verantwoord antibioticagebruik opgesteld worden. Het vervolgtraject zal afhangen van de noden en wensen van de veehouder en zijn bedrijfsdierenarts. Dankzij FarmFit kan deze opvolging op een digitale en uiterst efficiënte manier gebeuren met een minimum aan administratie. Het uiteindelijke doel van AB Coaching is om de veehouder en zijn bedrijfsdierenarts een manier van werken aan te reiken die handvaten biedt waar ze blijvend mee aan de slag kunnen.

DGZ

Lees ook in Actueel

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

Economie De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.
Meer artikelen bekijken