Startpagina Akkerbouw

Nieuwe tarieven vergoeding op hoevezaad

Zoals bekend bestaat sinds 2016 een systeem met betrekking tot de inning van een billijke vergoeding op hoevezaad. Het gaat hier specifiek over zaaigranen van winter- en zomertarwe, winter- en zomergerst, triticale, spelt, rogge en haver.

Leestijd : 1 min

Deze vergoeding stelt de veredelaars van verschillende graanrassen in staat om een eerlijke vergoeding te ontvangen voor het geleverde veredelingswerk voor een nieuw ras. Het stelt de veredelaar ook in staat verder te investeren in het ontwikkelen van nieuwe graanrassen voor de toekomst. Met de steeds meer voelbare klimaatverandering, zal dit ook in de toekomst geen overbodige luxe zijn. De regeling is overigens het voorwerp van een Europese verordening.

Recent werd het systeem van de inning van de billijke vergoeding en de nieuwe tarieven bevestigd en dit door een gezamenlijke overeenkomst tussen Seed@Bel (de vereniging van de zaaizaadbedrijven in België), Fegra (De vereniging van de graanhandelaren,) en Agrofront (de vereniging van de landbouworganisaties Boerenbond, Fédération Wallonne de l’Agriculture (FWA) en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS)). Deze tarieven zijn vanaf 10 augustus te vinden op de website www.Seedabel.be. Hier kan elke graanteler per soort en per ras de betreffende tarieven vinden voor het jaar 2022-2023. De tarieven gaan dus in vanaf de uitzaai - najaar 2022.

Seed@Bel

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken