Startpagina Veeteelt

Weyts wil minstens 2 dmo’s per slachthuis

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil naar een controlesysteem met minstens 2 dierenartsen met opdracht (dmo’s) per slachthuis. Dat antwoordde hij op een schriftelijke vraag van parlementslid Sofie Joosen.

Leestijd : 2 min

Tijdens de commissievergadering van 4 mei gaf de minister aan dat er werd gewerkt aan de verbetering van het systeem van de ‘dierenarts met opdracht’. “Bij de start had dit systeem nog te kampen met wat kinderziektes, maar ondertussen heeft het zijn deugdelijkheid bewezen en kunnen we stellen dat sinds de invoering van de dmo’s er meer aandacht gaat naar het welzijn van dieren in de Vlaamse slachthuizen. Ik ben dan ook benieuwd naar de resultaten van de studieopdracht om het systeem nog meer te optimaliseren”, zegt Joosen.

Flexibeler inzetten

“De vastgestelde feiten, de informatieformulieren en de daaraan gekoppelde processen-verbaal getuigen dat het systeem van de dierenwelzijnscontroles in de Vlaamse slachthuizen sinds de start in het najaar van 2020 werkt en zijn nut bewijst. Na deze startfase en op basis van de ervaringen is het nu mogelijk om over te gaan tot de flexibele inzet van dmo-teams voor de dierenwelzijnscontroles in de slachthuizen. De dmo’s hebben zich in de beginfase kunnen inwerken in deze nieuwe aanpak en specifieke terreinkennis opgedaan waardoor het niet langer noodzakelijk is om een specifieke dmo aan een specifiek slachthuis te koppelen, maar teams van dmo’s samen te stellen die verschillende slachthuizen kunnen volgen”, stelt minister Weyts.

Controles minder voorspelbaar

“Dit verhoogt de slagkracht van de controle en de onvoorspelbaarheid ervan en biedt de mogelijkheid om de inzet van de dierenartsen aan te passen in functie van de omvang en capaciteit van de slachthuizen en hierbij rekening te houden met andere risicofactoren. De frequentie van de onaangekondigde controles wordt gekoppeld aan de vaststelling van non-conformiteiten in het slachthuis en de grootte ervan. Een evaluatie van het voorgestelde controlesysteem nadat het een jaar in werking is, is aangewezen”, belooft de minister.

Minstens 2

“Er moet inderdaad overgeschakeld worden op een controlesysteem met minstens 2 dmo’s per slachthuis en een inzet die gerelateerd is aan de omvang van de slachtactiviteit”, besluit minister Weyts.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken