Startpagina Actueel

BWP Leiestreek schittert met groots veulenkampioenschap

De ‘gouden rivier’ – de Leie – kleurt het terroir van BWP Leiestreek. Een kwalitatief eerbetoon voor de dynamiek die de regio typeert, was het Flanders Foal Championship op 9 juli in Waregem. De spirit van de organisatie, de kwaliteit van de fokproducten en de voeling met de streek trokken er aan hetzelfde zeel!

Leestijd : 3 min

Vlaams vlas is wereldwijd al evenzeer gegeerd als Vlaamse veulens met een topafstamming. En de Leiestreek staat voor een geschiedenis die nauw, zeer nauw verweven is met vlas. Op het tijdstip dat het kort bloeiende vlas werd gesleten (vlas wordt niet gemaaid, maar wel met wortels en al uitgetrokken) en het aan de volgende fase, namelijk het roten, begon, rolde BWP Leiestreek zijn Flanders Foal Auction uit. Daar was de oogst 2022 oogverblindend in omvang en kwaliteit. Kwalitatief vlas zorgt voor onevenaarbaar linnen. Kwalitatieve moeder- en vaderdieren liggen aan de basis van een succesvolle sportpaardenfokkerij. Laten we daarbij nooit vergeten dat de keuzes, de investeringen en de zorgen die erbij horen, het terrein én de verdienste zijn van de fokkers!

Dressuurveulens bijten de spits af

Met 19 deelnemers (mannelijke en vrouwelijke veulens door elkaar) kon men spreken van een mooi deelnemersveld. Bij de vrouwelijke dressuurveulens trok Wayana van de Burggrave aan het langste eind (BWP – Jameson RS2 x Santiago). Bij de mannelijke hengstenveulens was dat Wallace Dorado (BWP – Donier x Florencio). Florencio profileert zich hier alweer als een uitstekende moedervader.

Eventingveulens

Waar kan de discipline ‘eventing’ eigenlijk beter floreren dan in de Leiestreek? Waregem is totaal, volkomen, niet te overtreffen en bijna evident verweven met de discipline. Wie Waregem kent en als paardenvrouw/-man door het leven gaat, legt onmiddellijk de link met het ‘Bloso’, de Veldloopstraat en eventing. Logisch dus dat BWP Leiestreek zorgde voor dit uniek onderdeel van het kampioenschap.

Karin Donckers – verpersoonlijking van een eventinglegende - adviseerde de jury graag en deskundig. De fokkerij van eventingpaarden is haar niet vreemd en is haar zelfs met de paplepel ingegeven.

Eventing wint terrein in Vlaanderen dankzij de fokkerij van Kathy Knockaert, die net als vorig jaar het winnende veulen bracht, ditmaal met Wish Me Luck van de Falsenhoeve (BWP – Gulliver des Concessions x Lambada van de Berkenbroeck). De vader van het veulen is een dijk van een eventinghengst afkomstig uit een fokkerij in Ciney (Elevage des Concessions) die zich volledig toespitst op de fokkerij van paarden voor deze discipline.

Gulliver was als 5-jarige vicekampioen van België met Lara de Liedekerke en Belgisch kampioen als 6-jarige met dezelfde amazone. Vorig jaar won Kathy Knockaert in deze reeks met haar veulen Vie la Vie van de Falsenhoeve (BWP – H-Ekwador x Lambada van Berkenbroeck). Ook hier was er een selecte partnerkeuze met de onvolprezen H-Ekwador, zoon van Heraldik XX, als vader. Tot nog toe is de volbloedhengst Heraldik XX ongeëvenaard als vererver van zowel spring-, -dressuur, als eventingpaarden. H-Ekwador blijft daarbij zijn aanbevelingswaardige zoon!

Sterk verervende springgenen

Met niet minder dan 70 deelnemende springveulens (merrie- en hengstenveulens door elkaar) was dit kampioenschap overweldigend voor deze fokrichting. Aldus werd het opgedeeld in 4 reeksen, 2 voor de mannelijke en 2 voor de vrouwelijke veulens. Bij de hengstenveulens reeks 1 zegevierde Watoki of Magico (BWP – Ermitage Kalone x Cento Lano). Beweging en type waren uitschieters en Cento Lano profileert zich hier alweer als een uitstekende moedervader. Reeks 2 kroonde Charkov d’Argilla Z (Zangersheide – Chaccothage Blue PS x Diamant de Semilly). BWP bracht de 2 winnende merrieveulens. Wonphire van de Molenberg (Conthargos x Balou du Rouet) blonk uit in beweging en type. Bij Winnetou van de Roeitjes (Cherkasy D Z x Thunder Van de Zuuthoeve) was moedervader Thunder Van de Zuuthoeve niet ver weg.

We kunnen onmogelijk alle laureaten weergeven op deze pagina. Voor de volledige uitslag verwijzen we dan ook graag naar www.bwp.be

Patricia Borgenon

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken