Startpagina Actueel

Ford & Fordson-dagen op de Smoufelbeekhoeve

Tijdens het weekend van 27 en 28 augustus zijn het Ford & Fordson-dagen op de Smoufelbeekhoeve in Donk (Maldegem).

Leestijd : 5 min

Op zaterdag 27 augustus wordt er een rondrit georganiseerd voor Ford(son)-tractoren, gevolgd door een gezellige barbecue voor iedereen. Daags erna op zondag gaan de deuren open voor het publiek.

Jaarlijkse opendeurdag

Elke tweede zondag van september, tijdens hetzelfde weekend als Donk Kermis, organiseert de Smoufelbeekhoeve jaarlijks een opendeurdag van het agrarisch museum. Achteraan op het domein worden ook activiteiten georganiseerd die een aspect van vroeger belichten. Zo werd er eens getoond hoe het oogstproces voor graan er in de jaren 50 in zijn werk ging. Er werd ook maïs gehakseld, zoals in de jaren ’60-’70, met eenrijige hakselaars, of er werd geploegd met oldtimertractoren en nog zoveel meer.

Daarnaast wordt er ieder jaar een ander thema gekozen voor een tentoonstelling van oldtimertractoren. Dit gaat van Hanomag-, Fendt-, Massey Ferguson-tractoren tot Zetor-tractoren en zoveel meer. In 2016 werd het thema Ford & Fordson gekozen en wou Koen Vander Plaetse het groter aanpakken. Het doel was om meer dan 100 Ford- & Fordson-tractoren te verzamelen op de opendeurdag van de Smoufelbeekhoeve. De bezoeker moest ondergedompeld worden in de geschiedenis van Ford en van alle varianten (County, Roadless, Doe…). Het werd een groot succes en meer dan 150 Ford(son)-tractoren zakten af naar de Smoufelbeekhoeve.

Elke serie van Ford was vertegenwoordigd en de evolutie van de tractoren door de jaren heen werd mooi duidelijk. Naast de tentoonstelling waren tractoren bezig met het verslepen van boomstammen en het hakselen van maïs. Na deze geslaagde dag kwamen alle deelnemers nog eens samen om naar het beeldmateriaal van de opendeurdag te kijken en om wat na te praten. Toen ontstond het idee om het na een 5-tal jaar nog eens opnieuw te doen. Dat is uiteindelijk concreet geworden met het weekend van 27 en 28 augustus 2022.

Ford(son)-geschiedenis

Alle tractoren zullen terug opgesteld staan in volgorde van bouwjaar/grootte om de bezoekers een duidelijk beeld te geven van de evolutie van Fordson naar Ford en uiteindelijk New Holland.

Er zal ook een tentoonstelling zijn die de evolutie van de verschillende werktuigen en machines weergeeft doorheen de laatste 50 jaar. Naast de tentoonstelling zal er ook getrokken kunnen worden aan een sleepwagen op basis van een County 654: ‘Kleine Smurf’ van de gebroeders Stuer.

Het museum van de Smoufelbeekhoeve opent ook op deze zondag zijn deuren. Iedereen kan een kijkje nemen in de historische wagenmakerij, de werktuigen van vroeger in de grote schuur of de uitgebreide collectie oldtimertractoren van verscheidene merken. Kortom er is voor elk wat wils. Tijdens de eerste editie in 2016 werden 150 Ford(son)-tractoren samengebracht. We hopen het dit jaar nog beter te doen.

Agrarisch museum ‘Smoufelbeekhoeve’

Eén van de organisatoren van de Ford & Fordson-dagen is het agrarisch museum ‘Smoefelbeekhoeve’. Dit is gelegen in Donk, een deelgemeente van Maldegem. Je wordt er teruggebracht naar de tijd van de kleine boer, die met het paard zijn land bewerkte. Er is te zien hoe de boer zich moderniseerde en zijn eerste tractor met machines aankocht. Het museum bestaat uit 3 grote delen: historische wagenmakerij, grote schuur met verzameling oude werktuigen en een verzameling oldtimer tractoren.

De Smoufelbeekhoeve is in 2001 ontstaan uit een gemengd landbouwbedrijf dat 4 generaties lang bezig was met melkkoeien, mestvee en akkerbouw.

Jaak Vannevel, de conservator van het museum, was de laatste die de boerderij heeft uitgebaat. Hij bouwde de boerderij om tot een agrarisch museum. Zo doet de ruimte die een koeienstal was bij zijn grootouders, nu dienst als polyvalente zaal. De hofplaats werd een terras en de moderne koeienstal werd de grote schuur. In 2017 kwam er een Ford-ruimte bij in het museum, waar vroeger de paarden gestald werden.

Jeugdherinneringen

Naast de Smoefelbeekhoeve is ook Koen Vander Plaetse organisator en drijvende kracht achter de Ford & en Fordson-dagen. Koen is afkomstig uit Oedelem, waar hij opgroeide op een boerderij in de Danegemstraat. Tijdens zijn jeugd werden Ford-tractoren gebruikt om het dagelijkse werk op te knappen. Zo werd de maïsput elk jaar aangereden met een Ford 2000 & Ford 4000. De maïs werd gehakseld door een lokale loonwerker met grote Ford-tractoren en een New Holland-hakselaar. Deze grote Ford-tractoren spraken tot de verbeelding en waren op weg naar de landbouwschool vaak ook hét gespreksonderwerp. De nieuwe tractoren die bij de opendeurdagen van tractordealer De Lille te zien waren, konden Koen doen wegdromen. Het was in deze periode dat de liefde voor Ford ontstond.

Een hele poos later pas kocht Koen een Fordson Dexta, een kleine maar handige tractor. Dit was ideaal voor de werken in de kerstbomen. In 2007 was het thema van de jaarlijkse opendeurdag van de Smoufelbeekhoeve: Ford. Dat was ideaal om met de Fordson Dexta naartoe te gaan. Dit was de eerste kennismaking met Jaak Vannevel en zijn museum. In de jaren die volgden hielp hij mee als een van de vele vrijwilligers op de verschillende opendeurdagen.

De passie voor oldtimertractoren van Ford(son) groeide ook verder via rondritten en andere oldtimerevenementen.

Via het internet kwam Koen Vander Plaetse een zeldzame Fordson Super Dexta met voorwielaandrijving (Roadless) op het spoor. Dit werd het eerste restauratieproject. Samen met zijn vrouw hebben ze uren gesleuteld en daarna de tractor een nieuw likje verf gegeven. Ze hadden de smaak nu echt te pakken. De interesse in de zeldzamere Ford(son)-tractoren uit de jaren ’60 met voorwielaandrijving groeide. Na de Roadless volgde een Fordson Super 4 (County), die volledig gerestaureerd werd. Later kwamen er nog enkele andere tractoren bij in de collectie.

Van grap naar doel

In de aanloop naar de opendeurdag van de Smoufelbeekhoeve in 2016 had Koen half lachend gezegd: “Moesten we nu eens meer dan 100 tractoren samenbrengen in het thema Ford(son)?”

Dit werd uiteindelijk het doel. Het was het ideale moment om zoveel mogelijk mensen samen te brengen die dezelfde passie deelden en om Ford(son) met zijn rijke geschiedenis in de kijker te zetten. Gaandeweg werd duidelijk dat Koen lang niet de enige is met een grote liefde voor Ford(son). Wat ooit half grappend gezegd werd, leek plots niet eens zo onrealistisch. Er was interesse vanuit alle uithoeken van het land. Uiteindelijk was er een grote opkomst van 155 Ford(son)-tractoren en werd deze editie een waar succes. Het bracht vele mensen samen en de vraag kwam om het na 5 jaar nog eens over te kunnen doen.

Toen ontstond het plan voor deze editie, die de organisatoren graag nog iets groter wilden maken. Naast alle Ford(son)-tractoren, wilden ze ook de evolutie van de landbouw in zijn geheel tonen. Er zullen werktuigen en machines van vroeger tentoongesteld worden naast hun hypermoderne tegenhangers, zodat iedereen de vooruitgang van de laatste 50 jaar met zijn eigen ogen kan zien.

Inschrijven en meer info: koen.vanderplaetse@scarlet.be of 0497 49.61.00.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken