Startpagina Paarden

Een Aalsterse merrie Vlaams kampioene: wat een unicum!

Het was voor de deelnemers aan het Vlaams kampioenschap van het Belgisch Trekpaard in Moorsel, deelgemeente van Aalst, een verademing dat er terug publiek toegelaten was. En door het mooie weer merkte de organisatie, het Koninklijk Landbouwcomice van Aalst in samenwerking met de Stad Aalst en de Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard (VFBT), al heel vroeg veel belangstelling.

Leestijd : 3 min

Er kwamen 6 verschillende categorieën aan bod tijdens dit Vlaams Kampioenschap van het Belgisch Trekpaard.

Merries 1 jaar

Bij de merries was er heel wat mooi jong geweld in de ring te bespeuren. Reeksoverwinningen waren er voor Veronia van ’t Rietenhof van Vlaams Brabant, van Frans Espeel uit Langemark; voor Elodie van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant, van Dominique Van Riet; voor Martha van de Tinnenhoeve, van François van Assche uit Bornem en voor Lente van ’t Langhof, van Dominique Van Riet uit Londerzeel. De jury opteerde voor Lente van ’t Langhof als kampioene, omdat ze het modernste type uitstraalde.

Merries 2 en 3 jaar

De jongste Femke van ’t Bunder, van Maarten Camerlink van Sleidinge, ging met de overwinning in de eerste reeks aan de haal. Rhone van de Parelhoeve, van de familie Van Buggenhout uit Aaigem, was de keuze van de jury in de tweede reeks. Reeks 3 was voor stalgenote Reine van de Parelhoeve weggelegd. Dominique Van Riet was indrukwekkend aanwezig op dit Vlaams kampioenschap en dat vertaalde zich in 2 opeenvolgende reekszeges met Lorence van t’ Rietenhof van Vlaams-Brabant en Liske van Temse, gefokt door Albert De Kever. De laatste reeks werd gewonnen door Anna van ’s Hertogendijk van Gert Adriaenssens uit het Antwerpse Stabroek. De jury loofde de kwaliteiten van Liske van Temse en maakte haar tot kampioene in deze leeftijdscategorie.

Hengsten

De 2 reeksen met jonge hengsten werden winnend afgesloten door fokproducten van Van ’t Roetaart (stal Fierens uit Emblem). De eerste reeks was voor Storm, nu in eigendom van Dominique Van Riet. De tweede reeks was voor Marco II, nu in eigendom van Remi Verhulst uit St.-Pauwels.

De beste 4-jarige hengst was Premier van de Parelhoeve, van de familie Van Buggenhout. Deze indrukwekkende verschijning kreeg ook het kampioenslint om de schouders getooid.

Merries met veulen

Voor de toeschouwer die geen kenner is, gaat de appreciatie altijd naar de taferelen waarbij het veulen verlatingsangst demonstreert.

Hier waren zware reeksen te bewonderen, met gouden medailles voor Linne van de Kleine Heide van Vlaams Brabant, van Frederik Feytens uit St.-Agatha-Rode; voor Orfee van de Parelhoeve, van de familie van Buggenhout; voor Tosca van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant; een eerste overwinning ooit voor de 9-jarige Judy van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant, van thuisspeler Bart Coppens uit Aalst, en voor de bekende Gwendolyn van de Spoorweg, van Didier en Hendrik Van Hoorebeke uit Oost-Eeklo. Judy stond er nooit beter voor en de jury kwam tot een stemming 3-2, ten voordele van haar. Groot was de verwondering van Bart Coppens. Hij heeft slechts 1 merrie, komt er al jaren mee naar de prijskamp in zijn buurt, maar geen haar op zijn verplegershoofd dat eraan dacht om ooit een titel mee te grabbelen. Het werd hem van harte gegund en nog meer omdat het een titel is die aan een Aalstenaar wordt toegekend.

Merries zonder veulen

Deze reeksen waren prooien voor Phaedra van de Spoorweg van Didier en Hendrik Van Hoorebeke; voor Noblesse van de Parelhoeve, van de familie Van Buggenhout; voor Collet van ’t Sparrenhof, van opnieuw Dominique Van Riet en voor Katrien van ’t Valleihof, van de broers Danny en Chris De Graeve uit Erpe-Mere. Speciaal werd een reeks vrijgehouden voor een merrie van 2006: Carmen van de Molenput, van Marnix De Brabander uit Evergem. De jury omschreef haar als een typisch ‘van de Molenput’-product: sterk in de rug en met een mooi hellend kruis.

Als kampioene kwam met unanimiteit van de jury Collet van ’t Sparrenhof naar voren.

Loten

Het blijft een uniek schouwspel om de loten te zien draven in de ring. Drie stallen gingen deze competitie aan: Van de Molenput, van Marnix De Brabander; Van de Maalderij, van Ann-Sophie Cornelis en Sven Claes uit Booischot en Van Issegem, van Karolien De Paepe uit Balegem. De vosse merries Muriel van ’t Goed ter Kaeksmete, Marie Jeane van ’t Clerckshof en Hebe van ’t goed ter Kaeksmete van Ann-Sophie en Sven gaven duidelijk de mooiste uniforme indruk.

De organisatie kijkt terug op een topeditie. Op naar 2023!

Eric Lievens, speaker

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken