Startpagina Actueel

‘Boerensjaal in Actie’ deelt appels en boerenjaals uit aan consumenten

Vandaag stonden de boeren van actiegroep ‘Boerensjaal in Actie’ met hun tractoren op de parkings van verschillende supermarkten in de regio Turnhout. Het doel was om handelaren en consumenten bewust te maken van de stijgende voedselprijzen en de extra prijsstijgingen die het gevolg zullen zijn van het nieuwe stikstofbeleid.

Leestijd : 2 min

De leden van de actiegroep zetten hun tractoren netjes op de parking en begaven zich dan richting de ingang van de supermarkt om flyers en appels uit te delen en boerensjaals te verkopen. Op die manier konden ze in gesprek gaan met de burger en de bewustwording vergroten.

De burger bewustmaken

Ton van Limpt, mede-organisator van de actie: “De mensen die net hun boodschappen hebben gedaan, merken dat voeding duurder aan het worden is, en daar willen we graag met hen over praten. Als de regering de eigen voedselvoorziening wil doen inkrimpen, moeten wij de burger waarschuwen dat het leven nóg duurder zal worden.

De rode sjaal is in Nederland en België hét symbool geworden van de actievoerende boeren, en we hopen dan ook dat de mensen die sjaals ergens in het zicht zullen hangen. Veel mensen hangen hem aan de autospiegel, anderen doen hem zelf aan en nog anderen hangen hem aan de voordeur. Zolang hij maar zichtbaar is! Ik was tot nu toe al aangenaam verrast over oprechte interesse van veel mensen. Ik denk dat dit zeker ook een goede manier is van actievoeren. Je voelt dat er veel begrip heerst.”

Er heerst sympathie

De mensen die de sjaaltjes kopen hebben veel sympathie voor de boeren. Ook een klant van Carrefour steunt de actie graag: “Onze boeren hebben een heel belangrijke job, want zij zorgen voor ons dagelijks eten en drinken, en toch moeten zij al jaren hun geld bijeen scharen. Als de regering het aantal boeren wil verminderen, zullen we economisch in de problemen komen als we van import zullen afhangen. Ik begrijp ook niet dat boeren hun gewassen geen water mogen geven, maar wij wel onze tuintjes. Ze hebben groot gelijk om actie te voeren. Mijn sympathie hebben ze. Ik ga het sjaaltje zeker ergens goed zichtbaar ophangen.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken