Startpagina Actueel

Fokkerijwedstrijd barst uit zijn voegen!

Met de deelname van 204 paarden – alle reeksen door elkaar – schrijft de Summer Breeding Show 2022 in Libramont geschiedenis.

Leestijd : 5 min

Is zo’n succes in woorden te vatten? De organisatoren van de Summer Breeding Show sloegen vorig jaar de handen in elkaar om de fokkerijwedstrijd voor sportpaarden in Libramont te organiseren. Dit gebeurde zonder Landbouwbeurs, gezien de restricties opgelegd door de coronacrisis. De fokkers sprongen een gat in de lucht en namen de bocht, de organisatoren eveneens. Dit jaar beloonden de fokkers deze dynamiek met een nooit eerder gezien aantal deelnames en met meer dan 200 ingeschreven sportpaarden- en pony’s. Fokkers motiveren en steunen in zware tijden blijkt dus eens te meer een zet van formaat!

Blijven vernieuwen

Het blijft altijd weer opnieuw een uitdaging om een succes te evenaren, laat staan om te zorgen voor vernieuwing. Om dit kracht bij te zetten organiseerde het SBS dit jaar een heuse Veulenbeurs. In de graspiste werd een ruimte afgebakend om de fokkers toe te laten merrie en veulen aan de voet (dus niet gespeende veulens) veilig voor te stellen op zondagmorgen vanaf 8 uur tot rond het middaguur. Tal van fokkers grepen deze kans aan, gezien de grote publieke belangstelling op zondag. Dit jaar ging de jury over tot een afzonderlijke evaluatie van de paarden gefokt in spring- en dressuurrichting. De voorwaarde was dat er 8 deelnemers per categorie dienden aan te treden. Gezien het grote deelnemersveld was dit sowieso geen probleem. De fokkers waren uitermate opgetogen met dit initiatief.

Sportpony’s

Traditioneel openen de sportpony’s de wedstrijd op vrijdag. De vraag van de markt naar sportpony’s is groot en de fokkers stelden dan ook maar al te graag hun pony’s voor. De wedstrijd stond open voor alle stamboeken. Het aanbod was ruim en veelzijdig. Bij de pony’s geboren in 2021 werd Luna, een New Forest van Borgerhof’s Orion x Kantje’s Carter), uitgeroepen tot winnares. De Connemara Obscuro Knight d’Alam (v. Fan Wizard Shaday) zegevierde bij de 2-jarigen. Bij de 3-jarige pony’s ging de zege naar de SBS-pony Never de Calascibetta (v. Gold des Egyptes x Ebbw Marshall). Het deelnemersveld bij de veulens van dit jaar omvatte vertegenwoordigers van het Connemara-stamboek, BWP en SBS. Het was Quel Filou van het Nederveld (SBSP – v. Scampolo) die tot winnaar werd uitgeroepen.

Tweejarige sportpaarden

België blijft een jumpingland! Zwaar bevolkte startlijsten voor paarden gefokt in de springrichting zijn in ons land schering en inslag op fokkerijwedstrijden, en dat is maar goed ook. Het zou spijtig zijn om onze waardevolle bloedlijnen op te offeren aan de grillen van de tijd. Is het per slot van rekening niet zo dat een goed sportpaard veelzijdig dient te zijn?

Trouwens, veel topdressuurpaarden beschikken over een degelijke scheut springbloed. Hoe dan ook… er waren veel 2-jarigen in Libramont gefokt in de dressuurrichting. Niet minder dan 26 twenters draafden aan voor de jury op zaterdagmorgen, de ene al meer dan de andere voorzien van een indrukwekkende afstamming en dito bewegingen. De kwaliteit van de moederlijnen viel op en die worden ook elk jaar meer dressuurgericht. De toekomst zal uitwijzen of dit nuttig is of net niet. In deze reeks zegevierde Universum du Jade, zoon van Uphill x Quaterback met een Oldenburger- papier. De jonge hengst toonde zijn onmiskenbaar gangenwerk met gecontroleerd brio. Bij de 2-jarige springpaarden waren er 31 deelnemers. Hier zegevierde een Zangersheide-product, Charleston du Monsay Z (Cornado II x Ugano Sitte). Voor het onderdeel springen kreeg hij 17.5. Zijn grootste concurrente was Dixie de la Comogne (Dominator 2000 Z x Mylord Carthago) – ook ingeschreven bij Studbook Zangersheide – die een 18 kreeg voor springen. Charleston ontsprong de dans dus niet en met een puntentotaal van 83.5 was hij de absolute winnaar bij de 2-jarige paarden gefokt in de springrichting, op deze Summer Breeding Show 2022.

Driejarige sportpaarden

Net als bij de 2-jarigen kregen de driejarige springpaarden – 20 in totaal – 2 proeven voorgeschoteld: een voorstelling aan de hand en een lijntje vrijspringen. Hier was een SBS-fokproduct niet te kloppen. Deze Nice Moon Savenière is een merrie met de afstamming Ice Man du Houssoit x Clinton. De merrie sprong bijzonder goed en ging over het hout met veel aanpak en dito techniek. Wie dit paard aan het werk zag, wist snel dat ze zich niet zou laten kloppen! Het talent spatte ervan af. Bij de 3-jarige paarden, gefokt in de dressuurrichting, waren er slechts 6 deelnames. De kleine collectie kroonde de SBS-hengst Noir Désir de la Licorne (For Romance II x Longchamp).

Jaarlingen

Zondag is traditioneel een topdag en dat was ook zo voor het aantal jaarlingen en veulens, die beide pistes inpalmden vanaf de vroege ochtend. Bij de 16 mannelijke jaarlingen stak de Toulon-zoon Peanuts van Duyversputten (mv. Quality Time) er met hoofd en schouders bovenuit. Kenners herkenden sowieso de vader in de zoon. Er zijn paarden die je gewoon ziet nadenken en die de omgeving met een tikkeltje handelbare arrogantie opnemen. Peanuts dacht er het zijne van, maar bleef bij de les. Een jaarling om op te volgen. Vorig jaar vertrouwde fokster Lieve Blindeman ons toe dat ze veel verwachtte van haar Toulon-zoon uit een uitermate kwalitatieve merrie. Ze bewees dit in Libramont. En Toulon zag dat het goed was! Traditioneel wordt er in Libramont een kampioen gekozen uit de winnende vrouwelijke en mannelijke jaarlingen. Peanuts van Duyversputten nam het aldus op tegen de jaarlingmerrie Paso Doble du Jade, dressuurgefokt van Floricello x Dante Weltino; mannelijke atletische uitstraling versus vrouwelijke elegantie. De merrie werd kampioene. Beide scoorden 81.25! Beide hebben een SBS-papier.

Veulens

Nog spannender werd het bij de bijna 50 veulens. Deze werden eveneens onderverdeeld in hengstenveulens en merrieveulens, hier zonder specificatie van dressuur of springen. Voor het eerst in de geschiedenis van de fokkerijwedstrijd in Libramont eindigden 2 veulens ex aequo. Quercy van het Nederveld (Christian’s Chacco x Bufero van het Panishof) en Quasallo GV Savenière (Mitchy de la Savenière x Casallo Z) deelden de eerste plaats, met elk een score van 81.88.

Bij de merrieveulens was het eveneens een veulen van Mitchy de la Savenière dat zegevierde. Deze Queen Lami GV Savenière streek achteraf ook nog de titel van kampioene bij de veulens op. Beide fokproducten van Jean Gallet hebben dus Mitchy de la Savenière als vader. Deze hengst is een zoon van Greco Sitte (v. Button Sitte x Argentinus) uit een dochter van Muscaris d’Ariel, een Diamant de Semilly-zoon avant la lettre die in den beginne serieus werd onderschat. ‘Diamant’ is ondertussen wel een merk geworden in de sportpaardenfokkerij. Muscaris d’Ariel had dit toentertijd al in zich. Mitchy de la Savenière profileert zich in Libramont alvast als een vererver met toekomst!

Het publiek was op sommige momenten massaal rond de wedstrijdringen op elkaar geprakt. Ook was er veel professionele interesse, want het kwaliteitslevel lag hoog. Dergelijke wedstrijden vragen veel van de fokkers, want je plukt zomaar niet een jaarling of een merrie met veulen uit de wei om ermee naar Libramont te trekken. Het werk van de organisatoren en de aanwezige fokkers verdient dan ook enorm veel respect.

De volledige uitslag kun je inkijken op www.sbsnet.be klik op het tabblad resultaten, daarna fokkerij en ga naar Libramont 2022.

Patricia Borgenon

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken