Startpagina Actueel

Een vijfde minder zorgactiviteiten in 2020

In 2020 hebben de Vlaamse zorgboerderijen samen meer dan 600 kwetsbare jongeren en volwassenen opgevangen. In totaal ging het om bijna 40.000 zorgactiviteiten. Dat is een daling van een vijfde tegenover 2019, die te wijten is aan de coronapandemie. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns ging het jaarrapport zorgactiviteiten voorstellen op het bedrijf Blueberry Fields in Beringen.

Leestijd : 3 min

Het aantal actieve zorgboeren en hun zorgactiviteiten was in 2020 lager dan in de voorgaande jaren. Er werden in totaal 39.480 zorgactiviteiten uitgevoerd, wat een daling is van 19% ten opzichte van 2019. Aangezien er een heel sterke terugval was van het aantal zorgactiviteiten in de periode maart 2020 tot en met mei 2020, hebben de coronamaatregelen een zeer groot aandeel in deze daling.

Sterk engagement

Toch konden nog 645 zorgvragers terecht bij de boer. Heel wat jongeren werden via het CLB in contact gebracht met een zorgboerderij, waarna een zorgboerderijovereenkomst afgesloten werd. Twee derde van de overeenkomsten hebben een looptijd van 8-10 maanden, wat duidt op een sterk engagement van de landbouwers.

Minister Brouns: “De opvang en begeleiding van zorgvragers op een landbouwbedrijf blijkt na al die jaren nog steeds een succes. Zorgvragers kunnen op het landbouwbedrijf tot rust komen en in een familiale sfeer genieten van de omgang met natuur en dieren. Zorgboerderijen zijn terecht trots op de belangrijke maatschappelijke rol die ze opnemen door zorgvragers op te vangen op hun bedrijf.”

Deze formule is ook zeer duurzaam. Meer dan twee derde van de actieve zorgboerderijovereenkomsten in 2020 zijn overeenkomsten die dateren van 2019 en vroeger. Deze langdurige overeenkomsten zijn een mooi bewijs van de vele succesverhalen en de duurzame samenwerking tussen de zorgboerderij, de zorgaanbieder en de zorgvrager.

Bijna de helft van de actieve zorgboerderijovereenkomsten wordt ingezet binnen de ondersteuning van personen met een handicap. Minister Brouns: “Landbouwers willen de Vlaming niet alleen voorzien van vers voedsel, maar willen ook hun steentje bijdragen aan de maatschappij, bijvoorbeeld door hun boerderij open te stellen voor kwetsbare mensen. Die vorm van engagement verdient veel respect.”

Vooral in de dierlijke sector

De grootste groep zorgboeren bevindt zich in de leeftijdscategorie van 46 tot en met 60 jaar. Zorgboeren jonger dan 45 jaar vertegenwoordigen een derde van de totale populatie. Meer dan de helft van de actieve zorgboerderijen zijn bedrijven die actief zijn in de dierlijke sector, waarbij melkveebedrijven (104), vleesveebedrijven (37) en gemengde bedrijven (36) de best vertegenwoordigde sectoren zijn. In Oost-Vlaanderen waren er het hoogst aantal zorgboeren actief en werden er het meeste zorgactiviteiten uitgevoerd.

Blueberry Fields zorgt mee

Bij Blueberry Fields in Beringen werkt momenteel één zorgboer: Domenico (25). Hij kijkt er elke donderdag naar uit om eigenares Nele Quick en haar medewerkers te helpen bij hun taken. “Ik kom hier heel graag. Hier werken alleen maar fijne mensen en ik doe het werk heel graag ”, zegt Domenico.

“Ik werk hier nu een jaar en zou hier niet meer weg willen. Ik ga naar het buitengewoon onderwijs. Op school gaf ik aan dat ik minder naar school wou gaan en toen is de juf voor mij op zoek gegaan naar een zorgboerderij, aangezien ik graag buiten werk. Toen we hier kwamen kijken, wilde ik meteen beginnen.”

“Ook wij hadden meteen een heel goed gevoel bij Domenico”, geeft Nele aan. “Wij ontvingen 15 jaar geleden onze eerste zorggast en hebben dat gedaan tot corona begon. Wij waren één van die bedrijven die er toen even tussenuit gingen, maar toen Domenico langskwam, zijn we daar met plezier terug mee gestart. Hij is een heel plezante jongen, en omdat dat zo goed meeviel, is hij hier nog steeds aan de slag. Voor ons betekent zorgboerderij zijn een kans om af en toe de dingen wat te relativeren, af en toe een dag waarop bezig zijn met mensen iets belangrijker wordt dan bezig zijn met werk.”

Bij Blueberry Fields kan iedereen terecht voor een hapje en een drankje, al dan niet gemaakt van blauwe bessen. Je kan er ook zelf verse bessen plukken en een wandeling maken door een mooi stuk natuur. Om ook thuis te genieten van de blauwe bessen, is er een winkel met ontzettend veel artisanale producten, gemaakt van de blauwe bessen op de Blueberry Fields.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Nieuwe voorzitster Groene Kring bespreekt landbouwtoekomst met minister Brouns

Actueel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft maandagnamiddag 22 april samen met Limburgs gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors (cd&v) en de Tongerse schepen An Christiaens (cd&v) een bezoek gebracht aan het ouderlijke varkens- en akkerbouwbedrijf van Justine Arkens in Borgloon. De nieuwe voorzitter van Groene Kring, de grootste overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector, had de 3 politici uitgenodigd om tijdens een rondleiding op het bedrijf te hebben over de toekomst van jonge boeren.
Meer artikelen bekijken