Startpagina Actueel

Opnieuw Oekraïens graan in haven van Gent

De Gentse haven ontvangt op woensdag 7 september voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne opnieuw een graanschip uit Odessa. De overslag van graan uit Oekraïne komt zo opnieuw op gang, meldt havenbedrijf North Sea Port.

Leestijd : 2 min

Op 7 september meert de 'Zhe Hai 505' aan bij overslagbedrijf Euro-Silo in het Gentse Sifferdok. Het schip vertrok uit de haven van Odessa met 30.000 ton koolzaad aan boord.

Op- en overslagbedrijf Euro-Silo ontvangt normaal jaarlijks 4,5 miljoen ton graan, zaden en derivaten. Voor de oorlog was ongeveer 25 tot 30 % daarvan afkomstig uit Oekraïne. Maar door de blokkade van de havens was die trafiek met Oekraïne volledig weggevallen. “Het schip dat woensdag aanmeert is het eerste met Oekraïense landbouwproducten dat sinds de oorlog opnieuw in Gent aanmeert. En er zullen er nog volgen”, aldus Thierry Cardon, commercieel manager van Euro-Silo. Voor half en eind september staan er nog schepen ingepland, waarmee de overslag van graan uit Oekraïne opnieuw op gang komt.

De Gentse haven geldt als de belangrijkse graanhaven van Europa. De helft van het Europese graan passeert er. De oorlog heeft een grote impact op de trafiek tussen Gent en Oekraïne. Tijdens de eerste 8 maanden van dit jaar is de graanhandel tussen North Sea Port en Oekraïne met 60 % gedaald tegenover dezelfde periode in 2021.

In een normaal jaar wordt er 1,5 miljoen ton (2021) tot zelfs 2,1 miljoen ton (2019) geïmporteerd. De overslag kan weer op gang komen dankzij de humanitaire corridor voor graanschepen in de Zwarte Zee, die de uitvoer van graan uit Oekraïne mogelijk maakt. Dat is van levensbelang voor de wereldmarkten voor graan.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken