Startpagina Wetgeving

Ducarme wil impact op de Belgische landbouwsector beperken

Federaal landbouwminister Denis Ducarme (MR) wil de gevolgen van het arrest van het Europees Hof over de overheidssteun voor het opsporen van de gekkekoeienziekte zo beperkt mogelijk houden.

Leestijd : 1 min

Hij heeft het federaal voedselagentschap (FAVV) de opdracht gegeven om daartoe een aantal pistes te onderzoeken.

Volgens het Europees Hof is de overheidssteun die de Belgische boeren in 2003 en 2004 hebben gekregen voor de kosten die ze maakten voor het opsporen van de gekkekoeienziekte strijdig met de Europese regels. De overheid moet daarom 6,6 miljoen euro terugvorderen bij de landbouwers.

Volgens minister Ducarme gaat het FAVV het arrest nu bestuderen om te zien hoe er in de praktijk gevolg aan gegeven moet worden. "Ik heb aan het FAVV gevraagd om alle pistes die de impact op de sector maximaal zouden kunnen beperken en tegelijkertijd het arrest respecteren", zegt Ducarme.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken