Startpagina Actueel

Hitte bedreigt voedselproductie

Hittegolven die toenemen als gevolg van de klimaatverandering kunnen tegen 2045 de landbouwsector in ‘extreem gevaar’ brengen in zowat 60 landen die samen goed zijn voor bijna 75% van de voedselproductie. Dat blijkt uit analyse van het Britse risicoanalysebedrijf Verisk Maplecroft.

Leestijd : 2 min

Reeds in 20 landen wordt nu al het niveau van ‘extreem risico’ bereikt inzake hittestress, een combinatie van temperatuurniveaus en de moeilijkheid om in bepaalde klimatologische omstandigheden buiten te werken, blijkt uit de Britse studie. Het gaat onder meer om India, de landbouwreus van de wereld.

Opwarming

Toekomstprojecties, gebaseerd op een scenario van 2° C opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, laten zien dat tegen 2045 zowat 64 landen, die vandaag 71% van de wereldvoedselproductie voor hun rekening nemen, getroffen zouden worden door dit ‘extreme risico’. Onder hen bevinden zich grote landbouwproducenten, waaronder India, China, Brazilië en de Verenigde Staten.

"Met de wereldwijde stijging van de temperaturen en hittestress zullen we zien dat de productie in meer gematigde landen wordt getroffen", zegt Will Nichols, directeur klimaat en veerkracht bij Verisk Maplecroft.

Meer blootstelling aan hittepieken

"Er is een reële vrees dat mensen in landelijke gebieden, die zeer afhankelijk zijn van de landbouw, in de toekomst veel meer zullen worden blootgesteld aan deze hittepieken", vertelde Nichols aan AFP.

In de prognoses tot 2045 liggen 9 van de 10 landen die het grootste risico lopen in Afrika, waaronder Ghana, 's werelds op 1 na grootste cacaoproducent.

Rijst

Bij de 20 landen die het meeste risico lopen, zijn ook belangrijke Aziatische rijstproducenten, zoals Cambodja, Thailand en Vietnam. In dat laatste land werken veel boeren nu al 's nachts in de rijstvelden om overmatige hitte te vermijden, merken de auteurs op.

In risicolanden met een grote oppervlakte, zoals de Verenigde Staten of China, worden de regio's verschillend getroffen.

Ook 7 Europese landen behoren tot de 10 landen met de grootste proportionele toename van het risico tegen 2045.

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken