Startpagina Paarden

Ubbe van de Warande beste veulen van Ternat

Onder een stralende zomerzon konden de Belgische parels het beste van zichzelf laten zien op de jaarlijkse Belgische fokdag in Ternat.

Leestijd : 2 min

Jan Hellinx, Peter De Meulmeester, Manuel Gasseling en Wieneke Blom waren de juryleden tijdens deze fokdag. In dit artikel worden enkel de hengst- en merrieveulens besproken.

Hengstveulens

Er werden 2 oranje lintjes uitgedeeld, namelijk aan Viaeto van het Nest Eunoia (Alwin 469 x Beart 411) en aan Ubbe van de Warande (Teun 505 x Brend 413) van de familie Saey uit Sint-Kruis-Winkel. Beide veulens zijn rastypisch met een correcte bouw en een mooie bovenlijn. Viaeto van het Nest Eunoia (eig. Elke van Lysebettens uit Sint-Niklaas) is een zoon van modelmerrie Sophie van d’n Meulenpad Model AA, die vorig jaar ook al een eerstepremiehengstveulen aan de voet had. Na beraadslaging werd Ubbe van de Warande het meest complete veulen bevonden door de iets sterkere achterhand in draf, en werd het uitgeroepen tot beste hengstveulen.

Merrieveulens

Er werd een eerste premie uitgereikt aan Veke van de Swaenhoeve (Alke 468 x Nane 492) van Veerle De Bie en Yves Van Craenenbroeck uit Zoersel. Deze rastypische dame met edel hoofdje en voldoende lange hals is correct gebouwd. De stap was actief en voldoende ruim en in draf was er voldoende ruimte en houding met lichtvoetigheid.

Het tweede oranje lintje bij de merrieveulens werd uitgereikt aan Tjilke van ‘t Hegtveld (Markus 491 x Alwin 469) van René Kenis uit Loenhout. Dit mooie, rastypische veulen met royale voorhand is langgelijnd met een correcte bouw. De stap was ruim met voldoende tact en in de draf toonde Tjilke veel houding met ruime passen en zweefmomenten.

Tjilke van ‘t Hegtveld werd door haar sterk achterbeen verkozen tot beste merrieveulen.
Tjilke van ‘t Hegtveld werd door haar sterk achterbeen verkozen tot beste merrieveulen. - Foto: WS

Uiteindelijk namen 3 merrieveulens het in de kampioenskeuring tegen elkaar op. Veke Van De Swaenhoeve en Tjilke van T Hegtveld kregen gezelschap van Violet van de Warande (Menne 496 x Fonger 478) van de familie Saey uit Sint-Kruis-Winkel, die in juni reeds een eerste premie kreeg.

Familie Saey uit Sint-Kruis-Winkel met het merrieveulen Violet van de Warande.
Familie Saey uit Sint-Kruis-Winkel met het merrieveulen Violet van de Warande. - Foto: WS

Tjilke van ‘t Hegtveld werd uiteindelijk door haar sterk achterbeen verkozen tot beste merrieveulen.

Veulenkampioenschap

In het veulenkampioenschap namen de eerste 3 premieveulens het tegen elkaar op. Uiteindelijk won Ubbe van de Warande het van de 2 merrieveulens met zijn sterk gebruik van het achterbeen en werd het dus verkozen tot beste veulen van de dag.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken